Thursday, 27 April 2017

Hiking Di Hutan Pendidikan Bukit Gasing

Hiking...

 


Niat nak pergi hiking dekat bukit gasing ni dah lama.. tapi tak terpergi2 lagi.. ada je agenda kami..iaitu agenda malas tdo kt rumah terbongkang atas tilam pelok2 bantal lagi best kahkah.. 

Satu hari yang indah dan rajin tu kami pun decide nak pergi.. kami tu aku dgn iu je lah.. ajak kemain ramai tapiii semua org malas nak pergi.. finee fineeee... 

8-04-2017

I.u amek aku dekat rumah dalam pukul 7.30 pagi camtu.. kami tatau tmpt tu dekat mana.. tapi kami tau la mmg dekat dari rumah kami..dalam 10 minit je camtu..ikut waze je.. 

Kawasan hutan ni kawasan org ado2 lah..kayo2 semuanya.. masuk lah kami ke kawasan situ.. tenguk2 je dah jem.. woahhh!! ramai gilos.. berpusing jugak nak carik parking.. mujur dapat parking jugak.. 

Kami jugak tak pernah tau cana nk tuju ni.. dari pembacaan blog orang ramai dierg kata redah je..ikut je orang..sebab mmg ramai yang masuk hutan tu.. hutan manja2 gitu.. 

Dah parking kami pun berlari2 lah ikut satu group nih.. saje join.. ye lah tatau jalan kan.. bila dah masuk.. ada dua trail..kiri akan naik tangga..terus kami tatau ke mana.. ok.. ikut je group tadi..dierg ke kiri..


Ni trek ke kiriapeni naik tangga nih..tinggi siottt hahahaha..mengah wehhh... hidung kembang kempis wehhh.. tapi kami gagah jugak utk naik..tak kan nk mengalah kan.. ni sebab dah lama tak eksesais lah ni..so kesemputan tu mmg akan timbul lah.. 

Sampai je atas group tadi pon mcm dh berpecah2 lak..ntah sapa2 lah kami ikut kami pun tak tau..

 

 Ok kita rehat jap.. depan ni ada peta tenguk jap peta.. masa ni aku terduduk ni sebab dapat satu berita dukacita sikit... terus rasa longlai kaki melangkah kahkah


Dah penat berjalan kita rehat dekat sini pulak..dekat mana kami pon tatau.. tapi ramai lah org lalu lalang.. tujuan kami nak cari jambatan gantung..
 

lenggang lengguk


yey.. jmpe jambatan gantung.. apalagas. moh ler selpiaq satu kali



Kehkeh

Bila dah puas selfie.. kami hilang arah dah mana nak pergi.. tanya org pastu dia cakap kalau lalu sini terus jalan keluar.. eh ehhh betul lah hahaha...terus belakang rumah org.. tp kena jalan kaki jauh sikit lah ke tempat kami masuk mula2 tadi.. tadi sepanjang jalan kaki tu kiterg lalu lah rumah2 banglo dekat situ.. ya rabbi besar yakmat korang ni keje ape hah?? haha

Sebelum balik rumah lepak emkop dlu..iu nk betulkan jam tangan dia.. lepas tu lepak2 dekat starbak dlu pekena green tea.. 

Dalam pukul 11 lebih dh smpi rumah.. 

So kalau korang nak hiking dalam ni just amek masa 2 jam je.. 

Hari isnin hari tu iaitu 24hb sempena pertabalan agong kami naik lagi ..kali ni kami amek trail yang terus hari tu.. ke kiri naik tangga..no no noo..takmau! penat.. misi..mencari jambatan satu lagi tu.. celah mana ntah.. mungkin jalan yang terus ni kata kami..Kami ikut org jugak..

jalan punya jalan punya jalan..eh ehh makin mencanak lak jalan ni u.. takpe..jalan punya jalan lagi..eh ehhh apenih makin tinggi ni.. hoiii penat siottt!!!mencanak naik eh.. keluar la napas kerbau semua kt idong.. kahkah.. tapiiiii bila dah sampai tmpt di tuju...



Yeahhh!!! aku penah baca org review psl pencawang ni... sampai jugak aku di sini.. yehaa!!..


Nyamuk banyak kat sini..korang pusing keliling dan akan nampak pemandangan yang ini pulak..


PJ kesayangankuuu!! walau memula blur kt mana ni wehh haaa mane ni manaa manaa!!!



Lama gak kami lepak kt sini.. lain kali kalau nk datang bwk lah nasik lemak ke apa ke.. sedap makan mengadap pemandangan yang indah..insyaAllah 3 bungkus selamba je kehkeh..



 Lompat satu kaliii..satu kali apa..berkali2 sampai sakit pinggang aku... 

Bila dah lepak2..pastu dah blur jugak ni..nak keluar ikut mana ni.. masa kt depan td ada nmpk orang keluar dari satu tempat..aku rasa dekat situ lah jalan keluarnya.. 

Bila dah jalan keluar tu..eh eh.. ni jalan keluar ke jalan raya.. baru nk lalu situ tapii ada anjing besarrr!!.. 

Sebelum kiterg ikut satu couple tu.. tp tetibe dierg masuk balik dalam hutan..kami tanak..tu yg dah nampak anjing..eh eh polo je lah couple tadi.. 

Bila dha masuk..couple td dh hilang.. iu kata ikut je jalan tiket2 ni (ada tiket2 bertaburan..mungkin ada org buat tanda jalan keluar sebelum ni.. turun punya turun..ek elehhh.. 10 minit je dah sampai puntu gerbang balik.. tak adventure betol time balik.. time pergi kemain mongah..40 minit baru sampai puncak tu..ada jalan short cut rupanya... 

Kami naik dalam pukul 7.20..sampai pencawang pukul 8.00am..keluar dari situ dalam 9 lebih.. kejap je kan..

Ada byk trail sebenarnya..lepas ni ikut jalan lain lak.. mungkin yang lagi jauh lah.. byk tmpt tak pergi.. ada anak sungai..jambatan tu.. taman ape lg ntah.. tu next time..so sapa nak join nih? moh le..minggu depan.. 

Oklah.. kalau rajin aku update lagi..

Babai!


No comments:

Post a Comment