Monday, 22 May 2017

Tuhan Berikan Aku Cinta




Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa


.......

 

Thursday, 27 April 2017

Hiking Di Hutan Pendidikan Bukit Gasing

Hiking...

 


Niat nak pergi hiking dekat bukit gasing ni dah lama.. tapi tak terpergi2 lagi.. ada je agenda kami..iaitu agenda malas tdo kt rumah terbongkang atas tilam pelok2 bantal lagi best kahkah.. 

Satu hari yang indah dan rajin tu kami pun decide nak pergi.. kami tu aku dgn iu je lah.. ajak kemain ramai tapiii semua org malas nak pergi.. finee fineeee... 

8-04-2017

I.u amek aku dekat rumah dalam pukul 7.30 pagi camtu.. kami tatau tmpt tu dekat mana.. tapi kami tau la mmg dekat dari rumah kami..dalam 10 minit je camtu..ikut waze je.. 

Kawasan hutan ni kawasan org ado2 lah..kayo2 semuanya.. masuk lah kami ke kawasan situ.. tenguk2 je dah jem.. woahhh!! ramai gilos.. berpusing jugak nak carik parking.. mujur dapat parking jugak.. 

Kami jugak tak pernah tau cana nk tuju ni.. dari pembacaan blog orang ramai dierg kata redah je..ikut je orang..sebab mmg ramai yang masuk hutan tu.. hutan manja2 gitu.. 

Dah parking kami pun berlari2 lah ikut satu group nih.. saje join.. ye lah tatau jalan kan.. bila dah masuk.. ada dua trail..kiri akan naik tangga..terus kami tatau ke mana.. ok.. ikut je group tadi..dierg ke kiri..


Ni trek ke kiriapeni naik tangga nih..tinggi siottt hahahaha..mengah wehhh... hidung kembang kempis wehhh.. tapi kami gagah jugak utk naik..tak kan nk mengalah kan.. ni sebab dah lama tak eksesais lah ni..so kesemputan tu mmg akan timbul lah.. 

Sampai je atas group tadi pon mcm dh berpecah2 lak..ntah sapa2 lah kami ikut kami pun tak tau..

 

 Ok kita rehat jap.. depan ni ada peta tenguk jap peta.. masa ni aku terduduk ni sebab dapat satu berita dukacita sikit... terus rasa longlai kaki melangkah kahkah


Dah penat berjalan kita rehat dekat sini pulak..dekat mana kami pon tatau.. tapi ramai lah org lalu lalang.. tujuan kami nak cari jambatan gantung..
 

lenggang lengguk


yey.. jmpe jambatan gantung.. apalagas. moh ler selpiaq satu kali



Kehkeh

Bila dah puas selfie.. kami hilang arah dah mana nak pergi.. tanya org pastu dia cakap kalau lalu sini terus jalan keluar.. eh ehhh betul lah hahaha...terus belakang rumah org.. tp kena jalan kaki jauh sikit lah ke tempat kami masuk mula2 tadi.. tadi sepanjang jalan kaki tu kiterg lalu lah rumah2 banglo dekat situ.. ya rabbi besar yakmat korang ni keje ape hah?? haha

Sebelum balik rumah lepak emkop dlu..iu nk betulkan jam tangan dia.. lepas tu lepak2 dekat starbak dlu pekena green tea.. 

Dalam pukul 11 lebih dh smpi rumah.. 

So kalau korang nak hiking dalam ni just amek masa 2 jam je.. 

Hari isnin hari tu iaitu 24hb sempena pertabalan agong kami naik lagi ..kali ni kami amek trail yang terus hari tu.. ke kiri naik tangga..no no noo..takmau! penat.. misi..mencari jambatan satu lagi tu.. celah mana ntah.. mungkin jalan yang terus ni kata kami..Kami ikut org jugak..

jalan punya jalan punya jalan..eh ehh makin mencanak lak jalan ni u.. takpe..jalan punya jalan lagi..eh ehhh apenih makin tinggi ni.. hoiii penat siottt!!!mencanak naik eh.. keluar la napas kerbau semua kt idong.. kahkah.. tapiiiii bila dah sampai tmpt di tuju...



Yeahhh!!! aku penah baca org review psl pencawang ni... sampai jugak aku di sini.. yehaa!!..


Nyamuk banyak kat sini..korang pusing keliling dan akan nampak pemandangan yang ini pulak..


PJ kesayangankuuu!! walau memula blur kt mana ni wehh haaa mane ni manaa manaa!!!



Lama gak kami lepak kt sini.. lain kali kalau nk datang bwk lah nasik lemak ke apa ke.. sedap makan mengadap pemandangan yang indah..insyaAllah 3 bungkus selamba je kehkeh..



 Lompat satu kaliii..satu kali apa..berkali2 sampai sakit pinggang aku... 

Bila dah lepak2..pastu dah blur jugak ni..nak keluar ikut mana ni.. masa kt depan td ada nmpk orang keluar dari satu tempat..aku rasa dekat situ lah jalan keluarnya.. 

Bila dah jalan keluar tu..eh eh.. ni jalan keluar ke jalan raya.. baru nk lalu situ tapii ada anjing besarrr!!.. 

Sebelum kiterg ikut satu couple tu.. tp tetibe dierg masuk balik dalam hutan..kami tanak..tu yg dah nampak anjing..eh eh polo je lah couple tadi.. 

Bila dha masuk..couple td dh hilang.. iu kata ikut je jalan tiket2 ni (ada tiket2 bertaburan..mungkin ada org buat tanda jalan keluar sebelum ni.. turun punya turun..ek elehhh.. 10 minit je dah sampai puntu gerbang balik.. tak adventure betol time balik.. time pergi kemain mongah..40 minit baru sampai puncak tu..ada jalan short cut rupanya... 

Kami naik dalam pukul 7.20..sampai pencawang pukul 8.00am..keluar dari situ dalam 9 lebih.. kejap je kan..

Ada byk trail sebenarnya..lepas ni ikut jalan lain lak.. mungkin yang lagi jauh lah.. byk tmpt tak pergi.. ada anak sungai..jambatan tu.. taman ape lg ntah.. tu next time..so sapa nak join nih? moh le..minggu depan.. 

Oklah.. kalau rajin aku update lagi..

Babai!


Monday, 10 April 2017

Kuala Terengganu - Redang (Part5)


13 March 2017 ..Isnin. hari kelima dan terakhir di bumi Terengganu


Hari terakhir kami menginap di Chalet Teratak Samudera Kita.. Terletak di Mengabang Telipot.. 


Sebelum tu jom selfie dlu..


Jom layan dje dulu gamabr2 sekitar chalet ni..









Dua2 chalet ni kami sewa..ada connecting door.. so tayah la tutop2 pintu..

Sebelum kami check out sempat lah kami tanya dengan abang tu tempat jual keropok lekor.. so pergi lah tmpt tu..dekat2 situ jugak.. 

Sebelum kami meneruskan perjalanan ke Kuala Terengganu, kami singgah sebentar ke Warung Pok Po.. itu pon kami main berhenti je bila jmpa kedai tepi2 jalan tu.. 




Ni yang aku makan..sedap gak... aihh lapo!!nak tepung bungkus!! sobseb.. susah nk jmpa kat sini.. 

Ok..perut dah kenyang.. jom gerak ke Pasar Payang



Masa ni aku tak berapa sihat.. sebab.. haha.. tu la makan durian malam tu byk kan so siang tu aku badan tak selesa.. perut cam angin..kepala pening.. nk muntah.. 

So masa dekat pasar payang ni bayangkan dahi aku dah merembes2 peluh.. nak pengsan pon ye.. nk muntah lah semua.. so masa membeli kopok2 ni aku tunjuk2 je..beli pon x byk..takde mood huhuhuuu..



Kiterg beli kat pakcik ni.. alaaaaa..mcm nk repeat je pergi sini.. nk beli kopok banyak2.. nk beli mcm2 yang ada kt sini.. nak asam jawa tu.. sedap pulek mkn masam2 .. eh mengandung ke kiter nih kahkahkah..mengandungi lemak2 ayam goreng..



Amboi2 ina banyak nye membeli tu.. kemahen..



Seee muka ku kemerahann..mmg merah ya amat.. masa kat pulau iu offer sun block dia.. aku saja tanak pakai.. baru lah org tau kite baru keluar dari pulau hahaha.. tak sebenarnye aku pakai teori sendiri.. aku nk kulit baru yg tumbuh nnt..kulit2 lama biaq pi terbakaq.. (boleh pakai teori ni?) hahahaha..hasilnye?? glowing gak muka ai ni.. biaselah mercury banyak kt muka ekekeke..

Lepas tu kami ke tingkat atas.. tingkat atas jual baju2 dan kicen bagai..dekat situ kami mmg melepak lama sikit.. aku tak beli apa untuk aku..just beli baju2 utk anak2 buah aku.. beli kicen dan fridge magnet tuk kawan2.. 

Untuk aku? aku just beli patung penyu je..gambar tak snap lak.. nnt lah seksok aku snap yo.. masih tersimpan dalam beg hahah..sayang lak nk pakai pelok2.. nnt berebut2 dgn raziq time nk tdo hahaha..dah lah die skrg konker aku punya bantal pelok..suke hati je..nak g la beli sendiri hahahaha

Kami tak lama mana kt pasar payang ni..dalam 2 jam camtu.. so kami ke losong lak.. cari keropok cheeseeeeee... alaaaaa...apa ni.. nk keropok cissss!! time menaip ni tgh lapaq wehh.!!

Tapi gambar kt kedai losong tu takde..msg2 kelaparan ke apa ntah la tatau..kerakusan pilih kopok pon ye.. 

Dah beli2 tu jom lah kita ke airport terus.. 



Sian nomie..muka pasrah je.. dah la nmpk muka je..takpe mie.. redhoo ok.. nomie kan cantik dan baik hati hihi



Dah sampai airport.. aihh nebes2 ada gak takut terlebih kilo kan.. apa kata jom pergi makan dlu..kaunter belom bukak..

Maka kami pon pergi lah salah satu kedai makan kt situ.. ya ampunnn..lembabnye lahai..



Tak ramai org pon dalam tu..ada la 2 3 org yg tgh makan.. nak menunggu oder dekat sejam air baru dpt.. adududu.. next time datang sini lg silalah makan kt luar siap2.. Flite pulang kami pukul 4.55pm..



Panjangnye tangan ai hahaha

Kami sampai ke KLIA pukul 6 lebih camtu.. cam biasa laki ani botak amek kami.. sebelum pulang ke rumah singgah mcd dulu..makan..lapaq bak hang!.. 

Ok..selesai sudah percutian kami selama 5h 4m.. Hari ni genap sebulan lah kami masuk pulau haha.. 

Percutian yang best.. enjoy..mkn2..gelak2.. nganjing2.. hahahaha..kami harap akan ada lagi percutian2 kami yang akan datang.. tak kisah pergi mana..janji kami ada moment2 indah utk di ingat di kendian hari..

Tujuan aku menulis kt blog ni pon sbb aku tanak lupa hari2 yang best sepanjang kehidupan aku bila dah tua nnt.. boleh lah baca kan nnt sambil2 tgu cucu2 pulang dari tuisyen nnt kahkahkahkah..sejenis opah yg kena amek cucu pergi balik skolah tuisyen ke ape ni.. koser okey.. 

Ok lah korang..ade masa nnt aku update lg psl Trip ni.. 

Babai










Friday, 7 April 2017

Kuala Terengganu - Redang (Part 4)


12 March 2017 ..Ahad. hari ketiga di Redang dan keempat di bumi  Terengganu 

Hari terakhir di Redang T.T ..sedihh!!!

Pagi tu bangun..seperti biasa nak tenguk matahari terbit... semalam iu tak pergi..dia malas.. so hari kedua ani lak tanak pergi..dia malas jugak.. 

Masa pergi matahari dah tegak dah pon..takpe..jom menikmati keindahan ciptaan Tuhan yang Maha Esa


Pukul 7 lebih time nih.. 





Pakai pario pagi tu.. malam sebelum tu pon dah pakai.. 


Tetibe dah ada kat meja makan.. breakfast terakhir di Redang.. 



Hari tu ada menu nasik lemak.. sedap.. roti bakar dan neskepe di lupa jangan.. Perut dah kenyang maka jom kita amek beg dan barang2 sekalian.. pukul 9.30 kena berkumpul..lori comel nak amek dah..


Meh tangkap gambar dgn kakak2 meh.. 


Ni la lori comel tu.. comel kan..rasa mcm nak bawak balik je satu.. letak kt rumah bawak raziq jalan2 naik nih hahahaha

Sebelum meninggalkan Redang tercinta di rindui nnt moh la wefie2 lagi.. 



Hai adik eyka..rindu kiterg tak?? ahahaha






yey dah naik loriii .. sampai ke sudah jugak aku tak tahu nama budak2 ni semua.. kat fb tu aku hentam je nama dierg hahahaha

Tempat berkumpul untuk feri transit tu amek depan laguna resort .. nak jalan kaki jauh gak kan.. naik lori dalam 5 mnt je.. 


Ni pulak bersama kakak2 penang tu.. jom kakak2 kita wefieee.. eleh konfiden je kakak2.. ntah2 adik2  hahahaha.. 



Dah ada atas feri dah..sbelum naik feri ni semua org telan ubat mabuk.. takut weh muntah ke apa.. sudahnya masuk je feri semua org ketiduran.. ubat tu mmg buat org stone lah.. ngantukk je.. Makanya balik takde lah yg mabuk2.. semua gembira senang hati ceria .. 

Bila dah sampai jeti shahbandar.. kami lepak2 jap.. tunggu kereta sewa kami. kami sewa exora.. sebab kami sewa? ye kami duduk satu malam lg di Kuala Terengganu..nak ronder2 bandor.. 

Dekat sini aku sewa dekat Samudera Chalet .. jauh gak dari jeti shahbandar ni..dalam setengah jam.. kahkah..igt dekat.. tapi takpe lah.ok gak tepi laut.. dekat dengan pok nong.. kononggg nk mkn pok nong.. tapiii masa mencemburui kiteorg.. 

Sampai area Samudera ni lebih kurang pukul 1.. pok nong pon tak bukak lg.. maka kami makan di kedai adik beradik.. depan2 pok nong jugak.. 



Aku makan nasik goreng dan neskepe ais.. dan jugak kt bawah ni..


Sotong dan ikan.. sedap gak.. semua sedap2 kot makanan kt Terengganu ni.. takde yang tak sedap.. murah pon iye.. 

Sampai je dekat chalet tu.. ape lg semua org terbongkang kepenatan..tp tak boleh rehat lama2.. sebab ada misi..

Misi diaaaa!!!
 


Boria di Terengganu hahaha.. yeahh!!!.. macam kumpulan marhaban kau.. 



Selfie sikit..tangan kat dagu.. 

Kami bergerak menuju ke Pantai Batu Buruk..tempat buaian tu.. biasalah dah sampai sini kena lah kann.. penat tau beratus batu jauhnya.. 

Awww..manisnya semua org..


Lagi


Dan lagi








Ecewah!





Ramai org kt situ.. ye lah kan petang2 org balik kerja semua.. syok gak melepak ptg2 kt situ eh.. aihh nk pindah Ganu lah... Tapi ada org Ganu tu dah pindah ke Ipoh... sambil renung Gabi hahahahaha tetiba Gabi masuk dalam ini cerita.. 

Dah penat2 selfie meh la minum..hausss haussssss nak airrr nak airrr... 




Plingggg air temikai di tangan.. sedap you!.. 



Minum jap minum jap..kau tunggu jap!

Dah puas minum2.. eh meh la cari durian.. macam benda wajib je kan pegi holiday makan durian hahaha..pastu pening pastu nk muntah kahkah..aku lah tu.. itu entry terakhir aku cerita nnt..

Dekat KT melambak gak org jual durian.. so kami beli la 2 bijik cmtu.. 


Pilih [ilih..mari2..aku dgn ani duk tepi je.. 

Dah setel beli durian moh le carik makan.. laparr!!! Ani dia pernah makan dekat2 area situ..sedap katanya.. nak mencarik pon ingat2 lupa dah ani.. tp akhirnya mujur lah jumpa... 


Sedap wehhh.. licin aku makan.. ya Allah tertelan2 ailio ai skrg ni.. 

Lepas makan masing2 kekenyangan.. opkos lah lps mkn kenyang kan.. tak kan lepas makan lapar.. eh tp aku biasa je lepas makan lapar balik..syaitonnn !!!

Ok.. otw balik ke chalet.. kami singgah dekat rumah adik ani..adik dia cikgu dekat situ.. dekat area stadium.. ponnn tercarik2 gak.. tp yang bagus ani ni..walau pon dia dah lama tak pergi rumah adik dia.. dan jalan2 dekat Terengganu.. tp dia boleh igt.. tu yg bagus.. tp kalau ko cakap psl benda lain..contoh benda psl A.. bila ko tanye balik esok nya..confirm dia lupa hahahahaha... 

Rumah adik ani lawa gileh.. besar gileh.. tanah lot kan.. suami isteri cikgu.. bagus laki bini nih..layan kami baik2.. bagi makan walau perut dah ketattt gila.. borak mcm2.. Terima kasih ye adik ani.. len kali kami datang lagi ye..

Dalam pukul 10 lebih tu kami gerak balik ke chalet dah.. esok pagi2 baru nak pergi pasar payang.. aru lah nk beli kepok segala bagai.. 

Sampai chalet.. semua mandi dah berlengeh2 dah.. tp sebelum tu meh la makan durian..nyummihhhh!!!!


Mcm nak mkn je durian lg..tapi tak boleh..cukup lah cimah.. panas2 nih..kang haaa kangg haaaaa kang kang haa haaaa.. 

Lepas aku makan durian ni.. dekat sebotol aku telan air.. hahaha..akibatnya aku tidur tak lena sebab tencennnn je.. 

Pagi tu bangun awal semua org...

eh eh japp.. tu sambung entry terakhir lah..apehal lak nk masuk entry nih.. 

Ok.. last entry nnt eh..