Wednesday, 25 November 2015

Mak Dan Cendol Durian Borhan

Last week start dari hari selasa kaki mak aku sebelah kanan sakit. Dekat dengan betis. So hari rabu aku cuti sehari bwk mak aku ke klinik. memang mak aku tak boleh nk berjalan langsung. Pakai wheelchair walau dalam rumah. sakit dia mcm org pulas2 kt betis tu kata mak aku. setiap kali sakit dia akan menjerit dan nanges2.. nanges yang ter 'esak2.. bukan sikit punye sakit.. pakcik aku kerja HKL dia suruh bwk ke HKL hari Jumaat lepas.. so aku pergi bwk dgn adik aku. 

Setiap 10 minit dia akan sakit.. so setiap kali sakit kiterg kena urut kaki dia.. setiap kali sakit dia akan menangis. makan tak nak. minum ada la seteguk. tidur pon tak boleh. sakit sakit dan nangis.. sebagai anak apa lah perasaan korang kan tgk mak camtu. ke spital pon camtu gak. tp lps injection ada la baik sekejap. time tu aku paksa dia mkn. sementara boleh mkn. tp ttp sikit je dia mkn. oh doc kata masalah urat.

Sakit tetap berulang. aku dh pening kepala..stress tatau nk buat cane. setiap kali nk pergi toilet, kena urut2 kaki dia dulu. baru boleh dia buang air. tgh nk buang air pon kena urut2 kaki dia. aku nk belikan pampers suruh dia pakai tak nak lak dia. aku pun tdo tak berapa lena. tatau nk buat cane. dah berapa hari camtu. sakit..nanges.. sampai abg aku pon nanges bila tgk mak aku meraung2 menahan sakit. jiran aku pun menangis tgk keadaan mak aku camtu. aku hero tak kan nanges depan org haha. tp dalam hati aku.. Allah je yg tahu.. 

Hari sabtu tu mcm makin teruk lak sakit kaki dia. aku dha tnye kwn2 yg pandai urut. tp.. hmm.. takpe lah biarlah dirahsiakan.. 

Hari sabtu mlm.. giliran abg aku lak jaga mak aku. aku boleh releks sikit. boleh longgarkan2 kan urat.. masa aku nk mengangkat mak aku ke dalam bilik air mmg guna kudrat badan ni.. lps aku operet tulang blkg aku mmg blkg dan kaki aku tak berapa kuat dh. sampai skrg masih sakit. tapi tak sesakit mak aku. 

Otak aku tak berhenti berfikir. kalau aku keja isnin ni sapa nk jaga mak aku. dah tentu2 opis ni bkn bapak aku punya. ligat kepala nk cari sapa yang boleh jaga sementara aku kerja. adik ipar kau tak boleh jaga. dia anak kecik dia. dgn raziq lagi. 

Malam tu tidur aku mimpi seseorang. Mimpi sedih. tentang bahagia dia. aku pandang je dari kejauhan huu..hepi rupanya hidup dia.. bahagia sangat tu..  lps tu sedar aku nangis. meleleh2 air mata aku. tenguk jam pukul 3 pagi. turun bawah tgk abg aku  tgh tgk bola. sambung tdo. 

Pagi tu bangun makcu aku cl. ajak bwk mak aku balik kg. berubat kt kg.  tapi nak pergi naik kereta aku batt kong. nak tak nak carik batt pagi tu jugak. nak naik kereta comel makcu aku mmg tak muat lah nk sumbat wheelchair. 

Masa nk mengangkat mak aku ke kereta pun satu masalah. mak aku sakit tak boleh bergerak. tp dia kena lawan jugak walau nanges camne pon. meleleh2 air mata dia. so, gerak lah kami berempat iaitu aku, mak, makcu dan mak ngah. kakak kedua mak aku. kami nak balik ke rumah makwe aku iaitu kakak sulung mak. dalam pukul 1 lebih sampai kg. terus mkn nasik sbb aku lapa haha..   

Nak berubat dgn sorang pak haji ni. dia duduk dekat dgn jambatan menuju ke pangkor tu. dekat2 situ lah. dari rumah makwe aku di bagan datuk tu lebih kurang 50km. rehat2 kejap terus ke rumah pak haji tu. dia tgk pastu urut kejap kaki mak aku. pastu bagi air penawar.

Aku pulak masa mak aku berubat tu aku duk bercangkung siap atas kerusi sebab ada byk anak kucing lari2 bwh kaki aku..siap nk capai2 jari kaki aku..hoi.. tarik misai kang hahaha eleh cam berani haha.. 

Ok siyes balik

Dah habis berubat balik le kami ke bagan datuk.. tp singgah beli mee goreng dlu kt pekan. weh sedap mee goreng mamak kg nih walau simple je.. nom nom.. pastu mkn nasik.. duduk kg mmg mengketedarah je. 

Lps balik berubat bisa2 kaki mak aku dah kurang. alhamdulillah.. tp mlm tu masih mkn dalam keadaan baringlg. mlm tu pon mak aku tdo nyenyak. 

esoknye pukul 5 lebih pagi hidung aku terbau sambal ikan.. apekah bermimpi haha.. rupanya makwe aku tgh masak sambal ikan cencaru.. wala wala.. 

Pukul 6 lebih aku bangun solat semua. makcu aku plak dah duduk atas meja ready nk mkn nasik haha.. kemain pagi mkn nasik ni weh.. makwe aku buat lempeng pisang skali balut dgn daun pisang. pastu cousin aku goreng karipap.. buffet abes nih haha.. me like mkn byk2 camni. breakfast like a king rite? kihkih.. 

Lepas mkn ngantuk2 lak mata ni. tapi tokleh tdo.. pukul 10 dh ready nk pergi ke rumah pak haji yg berubat tu. mintak ubat lg. sebab dia dah suruh carik daun2 ape ntah..lupa aku.. 

Lps tu terus balik rumah makwe aku balik.. makan2 tgh hari dan siap2 nk gerak balik PJ. mak aku tak ikut balik PJ. dia kena duduk kg sbb dah upah sorang indon tu utk jaga dan urut2 mak aku. nak amek minggu ni tapiiiii..dia tanak balik atas sebab2 tertentu.. dia kata nk rehat sbulan dua kt kg.. ada sebab pun. dan sekali lg sebab adalah rahsia hihi..

 Hari tu tgk kt insta ramai betul org mkn cendol durian borhan. so makcu jom try. 


Sedap weh cendol durian dia. mungkin sebab tak manis sgt. just nice.. ahhhhhh teringat2 pulak. takpe sabtu ni balik kg lg. so lets mkn lagik.. tazaba pulak nyum nyum.. org pon tak ramai masa aku pergi ni. mungkin sebab hari isnin..tak ramai lah yg dtg. tp kalau weekend..peh peh peh nangis weh. 

Oklah tu je nak cerita. tetibe rasa malas. eh tp panjang jgk karangan aku ni kan. syabas!..

Jaga diri kawan2..

babai





Tuesday, 17 November 2015

Langkawi Hari Kedua - 5 September 2015

 Hari kedua di Langkawi

Pagi2 dah bangun semua org... ye lah walau bilik air dua kt homestay tu..dah rakyatnya ramai.. mandi msg2 lama lak tu.. 

Aku dh deal dgn cousin owner homestay utk island hopping.. so dah set pukul 8.30 jmpa dia dekat2 situ.. tp sbelum nak naik bot tu kena lah isi perut dlu... kang termuntah2 lak kang mase dlm boat tu kan..




Aku mkn ns lemak.. dh kyg2 mkn ok jom gerak



Kemain bersuka ria dierg dalam bot kan.. ye lah dpt pakwe ensem yg bwk bot tu hahha..sape ntah nama dia lupa dha aku.. tp dh kawen...



ok dah sampai.. moh le.. member aku yg blkg skali yg kiterg panggil mak tu tak pergi tasik.. sbb nak ke tasik tu pon  boleh tahan nk memanjat eh.. lotih smlm pon tak hilang lg.. tp takpe..demi si dayang bunting kami yg lain gagah jgk..dah la byk monyet.. masa balik member aku ni kena panjat dek monyet beg dia..sbb minyet2 tu tau dlm tu ada makanan kan..




Sekarang kt tasik tu dah disediakan kolam2 kecil tuk yg sapa2 tak berani turun ke tasik..kiterg setakat celok2 kaki je lah.. 



Kami.. gaya kena poyo.. 

Lps tu kiterg naik boat balik menuju ke mana ntah bg helang mkn.. ok dh kyg ke helang2 semua.. kak loma nk balik ni.. ok daaahhhh dierg ckp.. ok bang jom balik.. 



Sbelum balik jom wefie ramai2 dgn abg bot..  padan muka banun .. muka dia tak nmpk aku tutop dengan peace aku

Masa otw balik ke homestay aku byk tdo.. tak sedar.. tau2 dh smpi rumah.. rehat2 kejap..lps tu jom bersiap.. shopping timeeee..

Sebelum bershopping moh ler kita ke makam mahsuri dlu.. wah dah lain benar makam mahsuri ni.. lain sgt dr dlu.. 



Ni lah mahsuri tu.. 

Hai Wan!! nampak mcm bz je menjahit tu... nak tempah baju raya boleh?  ekekeke.. kena sumpah lak kang dgn mahsuri nih kang hihi.. 



Ni buaian anak dia.. sian anak dia jd yatim ..sabar ye nak..



ni pulak keturunan mahsuri yg ke enam.. tu yg tak bapa nk lawa sgt tu hahahahha



Oklah..kak loma nk main congkak jap.. besar betol congkak dia ni..mesti pakai buah temikai ni kalau nk main 



ni depan muzium mahsuri kot.. gambar mahsuri kt atas tu byk dalam ni..mcm2 rupa..mengikut imajinasi pelukis lah kan.. kot ikut imajinasi aku  ni..opchos lah mahsuri mcm muka aku hahahahahahahaha



oklah.. jgn berangat kuat sgt... moh le keluar dari sini.. .. nk mencarik gamat lak..

Lepas dh beli gamat.. kiterg gerak ke beras terbakar pulak.. byk gak gerai2 mcm2 kt sana.. dapat lah belikan kwn2 yg mengirim..

Lepas tu kami terus mencari HIG .. ada yg nak beli luggage lah..coklat lak.. kuali ajaib mak kirim kalau tak beli mak sentap lah (mak aku lah tu)

Tapi sebelum tu moh le mkn dlu.. lapa ok.. dh kyg baru lah kami masuk dalam tu..




Ha beli beli...beli..

Kiterg tak beli coklat dalam ni.. so mari lah kita ke pantai chenang.. ada coco valley ke apa valley ntah.. eh aku lupa lah.. dah 2 bln lebih kot.. lainlah aku pegi tadi, mlm dh update blog.. gigih sgt ok.. 

Kuala ajaib dah dpt.. coklat dah dapat.. moh le mkn ciken cop yg murah sgt tu.. 

Senang ada waze ni.. sekejapan dha jumpa.. walau ujan kami gigih jugak meredah ke kedai tu..walau hampa sudahnya.. dah RM5 ko nk espek ape kakima oi..



Tapi abes gak aku bedal.. lapa ok lapa.. ah kau keje ko lapa je.. 

Sampai rumah..rehat2 mandi2..makan kuaci.. seperti biasa borak2 smpi lebam..pastu tdo..esok nk pulang dh..sobseb

Sekian entry hari kedua langkawi..

Wednesday, 11 November 2015

Langkawi Hari Pertama - 4 September 2015

Dah dua bulan lebih balik dari langkawi baru dapat update.. tahap rajin hanya 7 8 tahun lepas..skrg tidak lagi.. hihi..

Sementera masih segar dalam ingatan tentang trip KGTR ke Langkawi ni mari lah kita update..

Plan lama dah.. setahun plan utk merealisasikan trip nih.. maka pada September yg lepas maka tercapailah kegedikkan kami ke sinun.. yeah!! sambil libas2 kan bulu mata..

Kami punye flite pukul 8.35am.. pukul 4am kami dah gerak dari rumah.. kawan kiterg ani, husband dia sudi hantarkan.. terima kasih botak..

Sampai KLIA2 lebih kurang pukul 5 lebih camtu.. terus check in beg..  lps tu terus lenggang kangkung lah kami ke gate.. kami mmg check in awal..usah di tanya kenapa hahahaha..





Ni gamba kami masa tgh beratur nak check in luggage.. yg blkg skali yg free hair tu bukan..ntah sape ntah..sebok je masuk frame

Kiterg minum dekat dalam tu.. sambil2 tgu time.. kehulu ke hilir .. domestik ni cam tak best sgt.. klu international mcm2 kedai ada.. tp takpe.rasa seronok menguasai kesemuanya.. 


 


Masa ni dah depan gate dah.. dari membuang masa marilah kita selfie..



Ok dah masuk dalam perut Kapal.. kami duduk sebaris.. Yus..Ayu dan aku.. perjalanan mengambil masa dalam sejam.. walau pun sejam aku rasa lamaaaa sgt.. aku mmg tak suka naik kapal terbang lama2.. cpt bosan.. asik tgk jam je.. nk mkn rasa tak berbaloi sebab sejam.. makan kt langkawi terus..

Sampaii sana lebih kurang dalam pukul 9.30am.. pergi toilet dlu membuang apa yg patut. sbb pasni nak berjalan-jalan dah.. kami pergi 9 org.. 8 dewasa 1 kanak2.. anak kawan aku.. aku terus cl pemilik jinbei kami..ye kami amek jibei 14 seater.. mmg selesa lah.. luas.. ramai terperanjat yg membawak nye perempuan haha.. mcm tak percaya je tokey jinbei tu nk lepaskan kami perempuan2 ni.. hello!.. mcm2 di pesan eh.. lek la brader..

Apa-hal pon jom isi minyal dluu..





Gigih gila stail iu isi minyak haha..

Kami isi RM100.. sampai balik tak abes2 lg minyak.. ade dekat stgh lagi.. walau dah ronder 1 pulau.. gila jimat..

Minyak dah isi.. moh le kita isi perut kita lak..




 

Kami singgah kedai ni masa kami otw ke Cable Car.. jmpa kedai terus berhenti.. ada roti canai dgn nasik lemak.. ade kisah sedih ke kisah ape ke tatau lah.. masa nak bayar tu aku ckp kt kwn aku suruh bayarkan sekali.. sebab ramai berkerumun dekat tmpt nk bayar tu.. pastu dalam van aku tnya dia berapa ringgit..pastu dia kata dia dgr dan fhm aku suruh tanya berapa je..tapi tak suruh bayarkan pun hahhaa..maknenye aku tak byr lg makanan aku..ciss.. nak balik try2 carik balik kedai ni tak jumpa dah haha.. sape2 yg pergi tolong bayarkan utk aku..RM3 je.. pliss.. nama pakcik kedai tu pak ngah ye hehe..maceh!

lepas dah isi perut..trus kami ke sana.. beli tiket utk sky cab dan jugak 3D Art Gallery tu..pastu skali pakej dgn Dome tu..  Beratur lah kami..panjang juga barisan nye..tapi tgu tak lama..lebih kurang dalam 1/2 jam..


Ni masa menunggu nak masuk sky dome tu..



Dalam Sky dome.. aku tak byk tgk skrin..pening kepala otak aku.. lps tu keluar sambung beratur balik..




Sambil beratur..sambil selfie




Lagi dan lagi..

Ok.. jom masuk dalam cable car.. last aku naik ni 12  ke 13 tahun dlu..gila lama kan..





Feeling2 skit..




Kami lagi..

Dah sampai atas terus kami menuju ke sky bridge.. dlu masa aku pergi takde lg.. skrg ni haruslah kan pergi..

Masa pergi tak mencabar sgt sebab turun tangga.. so agak releks2 tenang2 gelak2.. huha huha.. oh lupa..bayaran nak ke sana bayr RM5 ye..

Di nasihatkan lagi supaya berhati2.. tangga2 die mcm tak selamat je.. dengan bergoyang2.. pakai batu blok tu je tangga nye..org ramai lak tu.. so hati2.. kalau rasa awaa tak kuad tayah lah..

Dah sampai atas ujan rintik2 lah pulak..takpe..redah.. bila lg nk smpi weh..tp mujur sekejap je hujan.. apa lg xtbt atas tu..selfie lah sambil menikmati permandangan indah ciptaan Tuhan.. 


 



Banyak lg gamba2 nye..tp tak mampu nk letak kat sini sbb malas nk ekjas haha.. sikit2 je dah.. 

Dah puas lepaskan penat lelah..  so marilah kita balik..

Masa balik....hmmmmm..mencabar siot!.. sbb naik tangga kan.. 



Tgk tangga tu.. goyang2 tu..so hati2.. ni masa aku tgu kawan kiterg ni..sian dia.. agak susah dia nk mendaki.. so mari lah kita tgu.. tukang sorak sambil menyanyi lagu Fikirkan Boleh aku dgn sorang kwn aku Banun.. ni mamat kt atas ni nmpk kiterg2 selfie terus join hahaha..

Tapi mmg kuat aku nyanyi rasanya..mcm2 lagu aku nyanyi..sampai mat saleh semua gelak2 sengeh2.. haha


Selfie again and again.. org ramai..maka bergesel2 sikit..


Satu tahap aku suruh khazira (kiterg panggil mak) suruh duduk dlu..nmpk mcm dah lain mcm je.. kesian plak.. jd ape2 kang naya..

Tgh2 duduk datang satu couple india.. laki dia pon duduk dekat2 dgn mak.. skali masa dia nak bangun tu..dia pitam..ohmai depan mata aku tu.. berdarah lah jugak tepi telinga dia..woooo wooo.. laju2 kipaskan dia.. bagi dia ok..bg air renjis2 di pilis sikit muka dia.. bila dia dh agak ok..baru aku dgn mak naik ke atas..

Sampai je atas terus naik platform atas lg..




Lepas je bergedik2 dekat atas tu..kami pon menuju ke bawah semula.. tujuan utama.. nak 3D tu lah..

joms..

Gamba tak byk..semua dh letak kt fb..tp semua gamba private.. hihi..



Gila bangang salah posisi hahahahaha..hebat kau berdiri atas tangga.. korang boleh? tak kan..aku je boleh hahahahaha.. patut aku panjat skali tangga tu.. ape ke ngai.. hihi..



Gamba atas ni cun..walau tak cukup sorang kwn aku.. dia melayan kerenah anak dia kt luar.. tp takpe..acara menggediks harus diteruskan.. yaribba..






Aku tak paham kenapa anak kawan aku kena baring.. lg tak paham kalau aku tepek gamba aku plak camni kt sini.. bodo abadi hahaha..sbb..syes cam ape lah ngok aku nih.. gamba tanak tepek..nnt korang gelak cakap bangang gak hahahah

Tak byk gamba yg kiterg amek.. sbb kesuntukkan masa.. tak mkn tgh hari lg.. perut lapar.. make sure smpi sini kena kyg betol2...baru hepi nk selfie2..




Kat luar dh time ni

Lepas abes menggediks.. kiterg pon carik kedai makan.. dah kul 5 lebih tak mkn2 lg oi.. semuanya waze je lah yg dpt membantu.. dapat kedai mkn sbelah pasar malam.. ok cun..lps mkn nasik goreng..singgah psr mlm msg2.. nk  cr kudap2

Lps ke pasar.. kami pon menuju ke homestay kami...masuk2 je..wahhhhhh... bersihnya homestay ni.. cantik lah tu. ni blog dia..  lodge63.blogspot.my 

Sangat lah kami puas hati dgn homestay ni..semuanya lengkap.. yg penting bersih... dan terjaga dgn baik.. tidur pon lenaaaa je.. 

Lps dh bersihkan diri dan rehat2 kejap .. dalam pukul 8pm kami pun menuju ke Pantai Chenang utk makan malam.. sepanjang pantai chenang tu mmg berderet la kedai menjual cenderahati ni.. tapi seriesly msg2 penat bangat.. maklumlah ada yg tak tido semalaman..  penat mendaki puncak gunung lg.. berselfie lg.. so sgt2 pnt lah msg2...

Singgah satu kedai makan tu..lupa dah nama kedai.. org ramai jd jgn lah harap service sepantas kilat.. lemb la jgk..




Nampak tak muka kepenatan msg2.. mata sembab semua org.. tp mkn tetap laju hahaha..

Perut dah kyg.. ada jgk dpt benda yg dihajati..ater..moh le balik...

Otw balik singgah beli durian dlu..dekat je dgn homestay kami.. tapiiii durian tak best... sakit hati.. 

Takpelah..persetankan.. lepak lepuk smpi tgh malam.. pukul 1 lebih msg2 dh masuk bilik utk tidur.. aku sebilik dgn iu dan yus.. 

Sederet 3 org sekatil.. si iu si penakut tu mmg awal2 dah cop tidur tgh2..dia tak tau ke hantu suka org yg tdo tgh2 hahahaha... kemain ayat quran dia pasang sampai tertido..takut le tew haha.. ye lah.. memula yus dh tdo .. pastu aku.. biorkan dia terkebil2 sorang2 heeeee hahahaha.. 

So.. tamatlah hari pertama kami di Langkawi.. ni pon dah masuk sebulan baru siap n3 nih hahahahahahahaha..

Entry ni patut publish 16hb oct hari tu.. tapi aku kena serangan asma tetibe... tgh sebok2 susun2 gamba entry ni.. aku batuk tak henti2.. sampai kan aku takde suara.. penat takde nyawa rase.. time tu betol2 menguji.. duit ada RM200 ni dalam purse.. pergi klinik kena rm198.20..sobseb..sedih rasa.. patutnya lg esok nya aku ada kena buat 1 job tu.. dpt lah lah sikit duit..pon tak dpt pergi sbb asma hahahaha..takde rezki kan nk wat cane.. tp Allah ttp adakan rezki utk aku.. alhamdulillah..

Oh masa aku nk pergi kenek tu.. bwh opis aku je..tgh semput2 tu.. aku masuk kenek ckp nk neb..buat insyarat tangan je..sbb tokleh nk cakap dah.. boleh nurse tu cakap "ala..kenek nk tutop dah kak" pundek gila kan.. aku ttp ckp aku nk jmpa doc jgk..doc pon tak balik lg masa tu..herghh!!!...smpi skrg nmpk nurse tu rasa nk tumbuk hahahaha.. 

Eh dah la..melalut je.. jmpe episode hari kedua di langkawi yg ntah bila lah siap ny. mungkin lg sebulan hihi.. 

Babai..