Thursday, 30 July 2015

.....


InsyaAllah

Suatu hari nnt aku akan jumpa yang terbaik..yang akan sama-sama bawak aku ke jannah yg abadi.. 

Jangan berhenti berdoa memohon dipermudahkan.. 

Jangan penat.. doa dan doa serta tawakal...

Jodoh itu rahsia Allah...

Dan aku percaya.. Allah dah tetapkan seseorang untuk menemani aku...

Menemani tanpa penat...

Melalui bermacam-macam rintangan.. tanpa berputus asa.. tanpa takut.. 

Dan sentiasa ada di depan aku.. untuk menarik aku ke jalan yang lebih baik...

Moga ada lelaki itu...

'Jauhkan rasa sunyiku... jauhkan rasa sepiku.. pinggirkan rasa kosongku...

kembalikan tawaku'


-shahima-

Friday, 24 July 2015

Riang Ria Hari Raya 2015

Hai.. 

Aku dah start kerja semalam.. bosan weh..ape hal ntah aku amek cuti sikit sgt nih haha.. aku dok pikir sebab nk setelkan GST je.. nk memahami betoi2 GST tu..kot tak maleh aku nk dtg kerja.. dok rumah tido berdengkur lagi bagus.. 

Oklah..mari lah bercerita psl raya yg dah seminggu nih..

Aku start cuti patutnya hari rabu lps.. tapi di sebab kan masalah kesihatan dan beberapa masalah yg berbangkit maka aku amek EL hari selasa tu.. so pergi beberapa tmpt utk setelkan sebelum raya.. tukar duit raya.. pergi klinik.. pergi sana sini.. keluar berdua dgn raziq.. aiyoh leteh.. itu budak byk lasak..semput mami..

Setel semua balik rumah tdo smpi petang..kahhh.. badan tak sihat.. 2 minggu demam.. 4 kali ke klinik.. gilo.. kalau pergi hospital dah kena tahan kot..tp mmg tak lah aku nk pergi..nak raya kottt!!!.. 

Hari rabu tu syukurlah sihat walafiat.. boleh drive balik kg.. mak aku dgn makcu aku lps subuh dah bertolak..tapiii... sampai klang kereta rosak.. tmpt air bocoq..ape nama spesifik dia ntah.. haha.. aku balik dgn abang aku dan famili dia.. 1 kereta sudah.. bertolak dari rumah kul 11 lebih.. singgah isi minyak semua..pastu terus gerak ke bagan datuk perak.. tapi singgah lah beberapa tmpt untuk tencen dan beli kerepek.. 

Sampai kg lebih kurang pukul 3 camtu.. singgah rumah makcik aku amek kunci rumah.. releks2 dlu.. baru balik rumah aku.. masuk2 je rumah..wohhhh!!!..semut buat setinggan... rumah aku ni byk nye semut.. mmg byk gila.. dah sembur byk kali ttp byk.. aku amek part sapu2 dan mop2 ape patut.. kak ipar aku bersihkan dapur..abg aku bersihkan toilet.. dah siap semua.. terbongkang msg2.. hausss hauss haha..

Tak lama lps tu mak aku dan makcu aku sampai.. lpk2 jap.. lps tu msg2 gerak ke rumah makwe (makcik) aku.. nak berbuka puasa.. Tuhan je yg tau hausnya tekak aku nih... masuk je berbuka bergelas2 aku minum.. legaaaa.. lps tu mkn nasik pon berpinggan2.. mihahaha..dah knyg msg2 solat siap.. baru balik ke rumah balik.. esok dah mantai..byk kerja perlu diuruskan..marilah tido.. 

Esok pagi dalam kul 8 gerak nk cari bahan2 nk msk lontong.. alah..lelain dah beli siap awai2.. tinggal nk beli tempe dan sayur sikit.. gila kaw tempe susah carik... semua kedai pergi takde tempe.. hot gila kot tempe nih time raya.. sudahnya sampai ke hutan melintang carik tempe..seb bek ado.. kot tak tak jd lah lontong aku idaman sekelian alam haha.. 

Balik rumah.. terus lah msk ape patut.. msk kuah kcg je pon dgn menu tuk berbuka.. msk awai2.. senang..ptg nk msk rendang lak.. tgh2 kuah kacang menggelegak atas dapur.. pakai dapur rendah je.. skali raziq boleh kacau kuah kcg tu..tatau kenapa semua org mcm terleka kejap je.. hoi la anak..bertuah betol.. dia tgh kacau pakai sudip mainan dia hahaha.. seb bek lah tak jd apa2.. periuk tu la dh la bosar..panas..risau je.. tak risau kan kuah kcg tu..lantak lah heh..risau ke dia je.. 

dah setel msk semua.. marilah sambung terbongkang depan tv.. dalam kul 3 lebih baru merendang daging.. berbuka tu kiterg msk ayam msk merah..ayam tua msk lemak cili api..ok tu je aku igt..lelain tak igt.. dah setel berbuka msg.. tgu depan tv..nk tgu bila raya walau dah tau pon bila kan.. 

Dengar takbir mulalah sendu.. rindu ayah aku.. rindu sgt.. rindu semua2 org yg patut di rindu.. rindu sgt..

Dah setel semua.. mlm tu tdo awal gak.. oh cousin aku amat dgn ana pon beraya di kg.. mlm raya dierg smpi naik moto.. 

Pagi raya tu akak ipar dan siap2 kan bahan tuk melontong..aku tinggal msk je..tu aku suka kak ipar aku kalau beraya perak..aku releks skit kihkihkih.. tahun depan dia raya kelantan lak..aaaa.. eh tp takpe..adik ipar lak raya perak.. anak dia dh besar time tu.. senang sikit haha.. untung jugak aku dpt kak ipar dgn adik ipar rajin ke dapo.. dapat yg pemalas tu hewww... makcu aku pun mmg beraya dgn kiterg.. makcu aku pon jenis rajin..menantu dia si ana pon rajin..eh kakima je pemalas hahaha

Ok dah msk lontong.. mkn lah ape lg kihkih.. yg lelaki2 semua g smyg raya..yg pompuan masih berkain batik sambil mkn lontong.. kohkoh.. 

Lepas tu msg2 melepak je kt rumah.. takde lak org nk dtg raya hahahaha.. budak2 pon takde.. ye lah..rumah terperuk kt ujung.. rumah tinggal lak tu..setahun skali baru ada org..mau nye org nk raya.. tp kereta mmg keluar masuk depan rumah.. sbb blgk tu beting beras basah.. lps sultan buat istiadat pertabalan kt situ makin ramai yg masuk..siap rombongan bas dari mana ntah.. tmpt masuk rumah kiterg pon dh cantik.. bagus.. 



Syamil dan adik.. bergaduh je ta abes2.. rasa nak bagi je mkn ehem lembu hahaha..


Me and raziq..masa ni kt rumah makwe aku.. kemain suka dia berjalan rumah kayu..gedegang gedegang berlari..luas lak tu.. gamba kabur..bencik syamil..


Tenguk tu muka dia bosan nk melayan mummy berselfie tak abes.. 


Love dis pic.. nk frame nnt


Raziq di pagi raya die moody.. ye lah tak sihat sgt.. kerja nk berkepit je..tokleh aku jauh sikit..melalak.. ensem boy mummy.. periuk kt blkg tu lah dia buat kacau kuah kcg haha..


Gamba ni pon nk frame.. likeee.. 

Raya kedua tak buat ape.. pagi tu msk2.. sebab adik aku dr ampang balik beraya.. dengan cousin aku diana balik.. dierg dari sungkai beraya rumah mentua dia dulu.. Ptg tu main2 depan rumah..



dak gemok..mkn kuat... 


Rumah penuh.. me suka... borak2 mkn2 borak2 mkn2 sampai gemok..

Esoknye raya ketiga.. eh ape nk buat nih..moh le ke manjung.. beraya rumah cousin aku kt sana.. 

Gambar sebelum bertolak.. muka hepi dpt pakai baju raya lg haha.. 

Bertolak dari rumah pukul 2 lebih..kul 4 lebih sampai manjung.. terus amek pinggan mkn nasik..lapar weh..pagi tu mak aku masak nasik lemak.. pastu tak mkn2 dh.. masak ikan senangin asam rebus...peh... dah kyg2 igt nk balik..tapi alang2 tu dah sampai teluk batik..baiklah.. baju basah tak bwk..belikan budak2 tu baju....

 

Kak ipar dan raziq.. maceh ibu belikan raziq baju hehe..


Dierg sebelum terjun laut.. 


Menyesal tak bwk baju..sobseb.. tapi elok gak aku tak bwk.. tmpt salin baju hamjadah kotoq.. gelik..seb bek aku tak masuk.. dierg ni pon dekat sejam dalam tu tak dpt salin baju.. sudahnye salin dalam kereta.. meriah lak teluk batik raya ketiga ni..tahun lps raya kedua kosong..lengang.. dah mandi2 hepi2 tepi laut.. lps maghrib moh le pulang ke bagan.. esok nk balik PJ dah.. nk kemas2 ape yg patut..

Perjalanan balik dri manjung ke bagan punyelah jem ooo.. hoi la hoi.. dekat kul 11 baru sampai rumah.. patut kul 9 lebih smpi dah.. biasalah kan raya.. mana mungkin selimut tertanggal.. 

Masa otw balik pesan kat mak suruh msk nasik..lapaqqq!!!

Balik2 letak raziq tepi terus mkn haha.. walau sardin..ttp mabeles.. 

Esoknya raya ke empat nak balik dah.. rumah kena kasi bersih.. setahun lg kami sampai haha.. abg aku lg 2 tahun..lg teruk tu... ye lah.. mak kami duduk skali dgn kami..dah balik kg nk buek apo pon..  

Dalam pukul 2 lebih kiterg gerak2 khas..

babai..

Sebelum balik.. singgah kubur ayah.. lps tu singgah rumah pakcik yg bela kamben kami dlu..cik arsyad.. mkn2..borak2.. kejap je.. sbb nk balik key el dah..



Sempat lah bergambar dgn kamben.. rindu kamben..lama tak bau kamben busuk lak aku rasa dia hahahaha... syamil lg kesian..nmpk lembu besor depan rumah dia jerit kamben hahahahahaha... aduyai...

Lps bermesra dgn kamben..moh le gerak balik..

Perjalanan jem sekejap dekat sabak bernam.. lps tu ok dah..cuma kereta byk lah.. singgah2 lagi.. sampai je kapar msg2 nk mkn kepsi..marilah..

Sampai rumah pukul 10 lebih.. kemas2 dan apa lagi.. wifi dh laju.. mengharuk je lah.. dalam kul 3 lbih baru tdo..

Cuti 2 hari duduk rumah..oh tak..melepak.. lepak2 dgn iu dan yus.. mkn TTP.. pastu jalan2 ke subang parade usha2 jam.. ehek!!..

Oklah..tu je riang ria hari raya aku..riang tak membacanya? ekekekee.. 

Babai






Friday, 10 July 2015

Bila Nak Sihat

Last week aku mc 3 hari..demam teruk.. tak pernah demam teruk camni.. sampaikan mkn pun tak boleh.. nak berjalan tak boleh.. kena berpaut..sakit2 sendi semua.. takut gak denggi..tp alhamdulillah takde.. 

2 kali pergi klinik.. hari pertama pergi hari rabu pagi.. demam dalam 37.9 camtu.. malam jumaat aku pergi klinik lain lak.. naik demam smpi 39.. hew2.. pergi pun sbb tak boleh nk berjalan dah.. terpaksa rendam kaki dgn air panas bagai sbb sakit sgt.. tak boleh nk tdo.. tonsil aku bengkak merah bagai..smpi ke sudah sakit.. 

Semalam masuk je ofis aku tdo atas meja.. pastu masuk surau..mmg lembik betol smlm.. smpi pukul 3 bos aku masuk dia halau aku balik rmh.. balik terus tdo smpi ke ptg.. raziq pun demam smlm.. ni selsema pun tak hilang2 lg ni.. 

Hmm..

Persiapan raya cana? 

Aku? takda.. biase2 je.. beli kuih 2 3 jenis.. beli baju anak selai.. dah!.. baju dia pun aku baru beli tadi.. kaler pepel.. tak sabar nk tgk dia pakai di pagi raya... mak dia pakai je baju apa yg ada.. 

Oklah.. aku rasa next week ni aku bz sampai tak sempat update ape2 nnt..so wish awal2 lah

Selamat hari raya korang..maaf zahir batin..salah silap harap di maafi.. 

Berhati-hati di jalan raya..igtlah org tersyg... 

Jumpa lagi..

Babai

Friday, 26 June 2015

Apa Nak Update

Kadang rasa nk tutop balik je blog ni..tu la keje aku..bukak tutop bukak tutop haha.. 

Ye lah..nak menulis pun mcm takda roh dah.. semua dah update kt fb..so kt blog ni dah tatau nak cerita apa.. 

Nnt kang kalau tutop kang tetibe banyaaaaaakkkkk nak cerita.. lps tu bukak balik..lps tu blur nk update ape ke.. gitu lah.. rasa nak penyepak kat diri sendiri laju2 sampai amereka..

Oklah

Bai

Friday, 19 June 2015

Me and Raziq

Malam tadi sebelum tido..melayan kerenah raziq.. skrg ni ya amat susah nk suruh dia tido.. bergaduh2 dlu.. lasak kemain... 

Ni mlm td aku saje2 nyanyi lagu berlalulah sudah ramadhan tu kt dia..mengekek die gelak haha.. kemain kan baru hari pertama puasa dah nyanyi lagu raya hihi..


Thursday, 18 June 2015

Makcik..Selamat Menyambut Bulan Romadonn

Teringat cerita karot kamodia tu.. lama punya.. yg baru bosan..pelakon tak memberangsangkan..

Ok.. Selamat menyambut bulan ramadhan kawan2.. selamat berpuasa.. sahur apa pagi tadi?

Aku patut nya dah tak nak mkn nasik.. tapiiiii

Nampak adik ipar aku dh panaskan daging dendeng kawan aku buat..aaa nanges kena makan dgn nasik gak ni.. Sedap daging dendeng dia.. RM12 sebekas.. nyummeh..dua kali oder dah.. 

Mak aku pulak racun.. dok cakap..alah..1st puasa makan la nasik..aku pun ape lg amek pinggan cedok nasik.. mkn daging dgn tolo. homai homai homai ailio meleleh jejeh2.. 

Harap2 balik ni daging tu ada lg.. nk mkn dgn roti lak..selepas mkn nasik lps berbuka hahaha.. ahhhhh...diet seksok je.. kih3..

Teringin nak pergi bazar romadon hari ni.. tapi nk pergi naik kereta mmg tak la.. ajak adik aku pergi lah ptg kang.. igt lg tahun lps makcu aku ajak masuk bazar naik moto..meliuk lentok badna aku pejam2 mata takut hahaha..kemain mencilok makcu aku tu.. hebak!..pagi tadi aku nmpk dia cilok bas kemainnn... umur dah 50 tu.. jiwa rock lg. haha.. 

 Aku sebenarnya nk pos brg tp jarang sungguh ada kt ofis ptg2 skrg ni.. aih.. 

Apa lagi nk cerita eh.. mcm takde je ..ke sbb malas..malas lah ni.. jari penat lah.. 

Korang dh soping raya? tetibe kan haha.. aku tak soping mana pon..beli utk raziq je nnt... baju melayu dia pon tak beli lagi.. satu hapah lah tak beli lg.. 

Kuih je aku byk oder..kemain oder..skali nk bayar kaluuu haaa..hahaha.. 

Oklah..ada keje... 

babai

Tuesday, 9 June 2015

Cilok Dari Blog Lama Lagi

Tuesday, September 1, 2009

Aku Wanita Punya Hati Nurani!!!

Jangan mengasari wanita.. jangan sakiti wanita.. jangan sesekali mengguris hati wanita.. jika hatinya terguris.. sukar untuk merawat luka nya ...

Indah nya menjadi wanita.. dan aku amat bersyukur menjadi aku..

Wanita ni gemar bercerita tentang apa sahaja.. tentang itu dan tentang ini... eh!! tapi bukan semua wanita begitu kan..

Aku.. mmg suka berbicara tentang apa sahaja.. itu dan ini.. tapi ada ketika nya ..aku seorang yang pendiam sebenarnye..tak caya??? sila lah percaya..hehe..

Erm...

Sejujurnya...

Dan Sebenarnya...

Bercerita dengan hati yang kosong tanpa dapat dikongsi dengan seseorang amatlah pedih untuk di lalui dengan jiwa yang hampir lumpuh...

Terlalu terhiris walaupun tanpa mengusik dan terusik..

Perlu kamu..hanya kamu... masih kekal di situ..

JM : Hanya kadangkala aku terkenang...

*******

Puitis sgt rasa time dulu-dulu..

Sekarang ni je cakap nak kasar je nak marah je..kan kan hihi.. ellleeh angguk!!.. 
 
Banyak je putis2 tp di blog lain.. yg boleh di baca hanya aku.. sbb nk puitis lebih2 skrg ni rasa malu pulak hahaha.. eh malu la.. walau pun yang baca hanya berapa kerat..ttp malu.. 

Oklah... 

aku nk tido lah.. aku tak sihat lg ni.. batuk tak habis.. ni baru lps batuk..terkongkeng kongkeng.. 

Jumpa lagi..

Babai


Hanya masih kamu.. di dalam anganku.. di dalam tidurku.. 
Walau yang ku dapat..hanya bayangmu..