Wednesday, 2 July 2014

Malasnye

Benda terpaling malas bila kena keluar time2 panas camni di bulan puasa... blergh

Aku dalam 2.30 karang nak keluar ke KL.. submit doc kt opis client.. baru berangan nak ke bazar ramadan bawah opis aku ni.. dah 2 ari aku hanya jeling2 je makanan2 tu.. tapi hari ni mcm nk menyinggah je tp dah kena keluar.. tak soke.. 

Tapi best jugak bila pikir2.. lps balik dr kl terus balik rumah..mih3.. harap2 tak jem.. jem kalu nanges kau di situ.. 

Tapi sebelum pergi karang nak menyinggah beli barang memasak.. hari ni mak aku suruh masak mcm yang ketuk2 ramadan smlm.. aku pun tak tau amenda.. sabar je lah..pengaruh tv betul mak aku ni kihkihkih... igt nak beli ikan nk bakar tp ape jadah lah kan aku beli ikan pastu merayap ke kl.. takpe2..makan je ayam ari ni.. dr smlm makan ayam... dah ayam je laku rumah aku ni..ikan mmg kureng.. goreng ikan 3 ekor lakunya sekor.. gitu lah keadaan nya... 

Apa lagi ye..tu je lah.. nk solat dan siap2... mcm nk keluar lg awal je.. kihkih

Babai

Monday, 30 June 2014

Selamat Berpuasa

Hai ols..

Hari ni dah masuk hari ke dua berpuasa.. cemana semua? ada ok? me? ok je... cuma kehausan terlampau sebab musim panas kan.. takpe2..tu semua dugaan.. kat padang masyar nnt cane nnt ko.. huu.. 

Tahun ni tahun pertama aku berpuasa di mana mak aku tak boleh dah memasak sgt.. segala kerja2 memasak aku lah yang buat.. 

Pagi aku dah bangun pukul 3.45am.. gigih kan..tido lak ari2 pukul 2am.. kul 4 pagi bangun.. masak dan siapkan semuanya.. kt rumah ni yg gigih mkn nasik time sahur mak aku je.. yg lelain roti dengan hotdog cukup.. aku lak kalau poser sorang2 aku time ganti2 puasa tu.. air standby kt tepi.. pukul 5am kunci jam bangun minum air pastu tido balik keh3.. tp dah bersahur siap bersilat kat dapur tu tak kan nk minum ayor je kan.. 

Hari pertama sahur aku lupa aku makan apa.. apa ye... yang aku igt aku suap syamil mkn nasik..pastu..oh ye..ai mkn megi keh3.. dekat 2 bulan x mkn megi skali makan heaven gilos.. sampai ke titisan terakhir aku makan.. sudahnya aku melepek je smlm.. nmpk sgt meggi tak bagus tuk kesihatan kan.. 

Sahur pagi tadi untuk mak, aku dh siap panas2 kan lauk waktu berbuka semalam.. semalam aku masak udang masak lemak dgn udang goreng.. udang goreng abes sudah di tibai..tinggal masak lemak je.. jadi lah.. untuk adik2 aku..aku gorengkan sosej.. makan dgn roti.. dan buat air milo... untuk kakima pulak.. salad dgn telor rebus je..di taburi mayonis dan jugak black pepper.. wah.. omputihnya... keh2.. menu ni pon aku mkn waktu berbuka semalam..gigih nak kurus uols.. nk pakai baju kebayerrr katenye hahaha... gila raya pakai kebaya.. mau tercabut butang time mkn nasik impit tanpa sempadan nnt...

Hari ni aku nk masak ikan bawal masak masam manis..adik aku rekues.. senang tayah nk pening2 pala kalau ade org rekues ni.. kot tak hadap lah tatau nk msk ape.. rumah aku simple2 je masak.. janji ada sambal sudah.. pastu nk masak sup sayur dan telor.. dah tu je menunya.. tayah membazir sgt..weekend je msk sedap2 sikit.. sbb anak2 buah aku ade.. esok punya menu pun dah tau nk masak ape.. senang kedai ikan blkg opis je.. me loike... 

Eh oklah.. ade keje..

Babai

Tuesday, 24 June 2014

Update Saje2

Rindu nk update banyak2... rindu nak cerita macam2.. tp malas.. heh!..


Syamil kemanjaan.. umur dah 10 tahun tp tetap manja dgn mummy dia... dia ni asal cuti skolah atau weekend je dah dtg bwk beg baju dia dah.. tidur rumah aku... lps tu nk tidur dgn mummy je.. tanak dah tidur dgn opah dia..saba je lah.. 

Ni peberet dia ni.. baring2 atas perut mummy sambil tgk tv.. kalau weekend tu jumaat malam dah dtg dh... ahad malam baru balik.. ari tu cuti 3 mgu.. 3 mgu die tido dgn aku... ni die kata tak sabar nk cuti hujung tahun lah.. dekat 2 bulan tido dgn aku ni.. hoi la syamill.. sabar je la.. 


Ni si kecik Raziq ni ari ni dh 7 bulan..perangai mcm2... ni masa nk g kenduri kazen aku kawen baru ni.. ape pun kena siap kan dia dulu.. lps tu baru kita siap.. tapiiii..perangai dia.. dia mcm tahu je dah cantik nk g jalan.. menangisss nk ajak masuk kereta... hoi la anak... kelam kabut siap msg2... sabar je lah.. ni tgh duk dalam kereta sambil menunggu org lain bersiap... 

Cerita lain...

Puasa nak dekat dah..tak sabar nye.. Ahad ni puasa.. cant wait.. hehe..

Bercadang raya tahun ni nak ke Penang.. aku dgn makcu aku tokleh lama2 kt kg..lebam.. so 3 hari raya cabut ke penang lah.. tatau lah ade hotel ke tidok..takde kalu tidur le rumah opah sedara... penang belah mana lupa dah.. takde kalu.. balik perak balik..pfff..

Ape lg..dah la..aku nk mkn..lapa... 

Akhir sekali tataplah mukaku ni.. muka mintak penampar ..
 
Babai

Thursday, 5 June 2014

Semalam Yang Mencemaskan

Sangat cemas...

Petang semalam dalam pukul 6 lebih aku tgh bizi2 buat audit tuk income tax bos aku ni..semangat buat petang2 lps opis hour.. sbb senyap skit opis ni.. kalau office hour memekak2 msg2.. so tetibe dapat call dari adik aku..

"Akak..syamil dgn adik hilang" (Anak2 buah aku..cuti skolah mmg duduk dgn kiterg)

"Haaaaa!!!!..mana dia pergi? pergi2 carik rumah acik (makcik aku yg duduk berdekatan dekat rumah aku)

Aku pun cuba jugak call acik aku..tapi dia kata takde.. ohmaigad... aku dah gigil2.. terus tutup pc kemas2.. 

Call adik aku..suruh dia cari kt rumah2 jiran sbelah... aku tahu anak2 buah aku tak kan keluar sembarangan dari kwsn rumah..dierg hanya akan main dalam rumah je.. kalau nak pergi kedai ke mana ke mesti akan ckp kt mak aku..ni tak senyap je..gigil2 badan aku ni.. 

Lagi mencemaskan aku..jiran aku nampak dierg berborak2 dgn org lelaki atas motor... homai.. mmg makin menggigil badan aku..call mak dierg..mmg msg2 dah risau lah.. adik aku cari semua kedai..dekat padang permainan.. dekat semua lah..tak ada... Ya Allah risaunya... aku masuk kereta..tapi tak boleh nak drive sbb menggigil.. mulalah terbyg mcm2.. skrg kes kan pelek2.. nak jual organ budak lah ape lah.. kawasan rumah aku ni mmg terkenal dgn culik2 budak ni... sharlini dulu pun dkt kwsn kg medan gak.. kawan aku punya anak.. lps tu asmawi tu pun sbelah kg medan je.. so mmg takut lah... 

Tak lama tu aku cl lg adik aku.. dgr adik aku dah ceria2 skit suara dia... rupanya anak2 buah aku tu pakcik dierg (kakak ipar aku punye adik ipar) yang dtg bwk dierg pergi jalan2 naik motor... legaaaaaa!!!!...

Aku terus cakap dgn syamil..kau tgu aku balik..siap...!!!...

Lepas letak telifon..terus menangis.. menangis kelegaan... lega sgt2.. 

Aku balik je rumah terus hadap budak2 dua org tu... mmg membebel2 lah aku... marah jugak dengan adik ipar kakak aku tu..pesal die tak bg tau kt mak aku... ni main bwk je bebudak tu.. geram betol...

Dah tu je la... penat menaip.. haha

Wednesday, 28 May 2014

Happy Birthday To Me

28 May 2014... beday saya yg ke 34.. tua dah sayer.. sobseb

Ok..

Biasenya setiap malam beday, aku akan tgu detik 12 tgh malam dan aku akan nyanyi lagu beday tuk aku sambil nanges2 haha.. ye lah kan.. tarikh istimewa kot.. ni je lah tarikh istimewa yg aku sambut pun.. hu.. tapi semalam aku tak berapa sehat.. hampir demam.. so pukul 11 lebih tu aku dah ketiduran dah.. tapi dekat pukul 4am aku terbangun sbb kaki kanan ku kejang.. skrg ni hampir setiap hari kejang..sakit usah cakap... aku kena melompat2 setempat dlu nk bagi dia ok.. tak pun jalan2 dalam bilik tu berkali2 baru dia ok.. pastu terpikir..eh hari jadi aku la..dan aku pun nyanyi lah tgh2 pagi tu.. dan sambil berdoa semoga aku masih diberikan kekuatan dan kesabaran.. dua perkara itu yg amat3 aku perlukan sekarang ni.. 

Aku kalau tiba beday aku, sensitive dia lain mcm sikit.. kalau org2 kesayangan igt tak igt je beday aku..aku akan emo hehe.. kalau takde kek pun aku boleh emo haha..mcm budak2 kan.. dah mcm aku ckp td..ni je la tarikh penting yg aku sambut pun.. kalau takde kek org belikan aku akan beli tuk diri sendiri dan mkn sorang2 sambil duk dalam bilik sambil nanges hahaha.. tp itu lah aku.. dan terima lah kekurangan aku seadanya... orang boleh kutuk dan caci aku apa2 pun tp kalau perangai aku camtu nk buat cane.. tapi takde lah jelek sgt kan.. lite2 je hehe.. tapi lebih kepada mengada.. yes lah..anak pompuan tunggal sorang kesayangan ayah mesti akan mengada lebih.. sape2 yg tunggal pompuan tu dia paham lah mengada dia cane.. still manja tak abes2.. cuma skrg aku takde dah ayah.. nak bermanja2 takde dah.. smlm aku menangis beria dalam kereta otw balik kerja sbb teringatkan ayah aku.. teringat2 balik cane dia pujuk aku time aku kena marah dgn mak aku... bcoz i'm still daddy's little girl hehe.. miss u ayah.. Alfatihah...

Aku menunggu je org menyanyi lagu beday tuk aku tahun ni..takde lak lagi... emo datang dh haha.. tadi nk kek..ni nak nyanyi2 lak... eh melampau.. seperti ku cakap tadi... hahaha.. 

Igt balik kerja ni nak merayau jalan2 sorang2.. saja nk menghiburkan hati di hari jadiku... hari ni hari special aku tau.. haha.. biarlah aku emo2 skit.. 

Last year lg emo kot..aku sambut dalam hospital. sedih gila.. huu..

Oklah.. aku tatau nk cakap apa dah..

Sempena birthday ku hari ni..moga Allah berikan aku kegembiraan.. dan terus berikan aku senyuman...

Happy birthday Shahima... teruskan tersenyum... 

Nak candle lite dinner plishh... 

Dahhhh dahhhhh... hehe..

Babai



Friday, 23 May 2014

PPUM

Malam tadi pergi PPUM..dalam pukul 10 lebih gak.. sebab mak aku batuk2 dan kalau dha batuk2 biasa lah pakej dgn semput kan.. memula nak pergi klinik biasa je.. tp bila pikir2 baik pergi PPUM terus..

Aku pergi berdua je dgn mak aku... terus ke bahagian emergency... lek2 je aku turunkan mak aku kat situ..skali aku halang ambulance hehe.. halah..aku pun emergency gak... mak aku masih tak boleh berjalan.. dah dekat 3 bulan dah.. so amek wheelchair dulu kt dalam.. tp bengang gak.. takde lak petugas yang datang kt aku malam td.. dh tentu2 emergency kan.. lelah lak tu.. tapi takpa.. kakima sabar je.. amek wheelchair duduk kan mak aku nk tolak masuk emergency room tu.. tapi pk lak.. laur tu byk org.. kereta aku cane lak ni.. enjin tak mati semua.. ok nasib baik time tu ade petugas dierg lalu..tu pon cam eh boleh pandang2 tmpt lain.. sabar kakima..

So memusing lah cari parking.. seb bek dah tgh malam senang dapat parking.. tp nk ke emergency tu jauh gak..ade je lift die yg ke emergency tp aku tatau.. so tayah buat pasal malam2 kan.. pergi la dalam emergency room tu temankan mak aku.. Ya Allah sejuk ya rabbi.. aku yg tak dtg semput pun boleh semput.. gila ah.. malam td boleh lak ceri beri.. toilet die jauhhhhh... bertabah skali lg..

Dah abes neb skali.. nak tgu nurse or dtg lame gila.. sudahnye aku pergi kt nurse tu nape nk tgu lama sgt.. rupenye dierg terlepas pandang file mak aku.. okk..kakima sabar ye.. doc check.. ok kena neb lg.. mak dah gigil2 dalam tu sbb sejuk... selimut pon tak bg.. die hanya bg org yg baring atas katil je.. eh korang ni.. takpe ada la tuala mak aku bwk dr rumah.. tp tak dpt nk panaskan badan kan...panaskan hati aku ada la.. lps tu dah habis neb kali kedua kena tgu lagi.. ok aku ok je.. tp aku tgk mak aku dah gigil2.. nurse pon dah tau ubat kt neb dh habis..tp asik suh tgu je.. orite.. terus cari doctor tu..nasib kau lah tgk berborak ke ape kan.. dierg ni kena panggil baru check..

Nak balik satu hal nk amek kereta.. rupanya jalan keluar dah jauhhhhh.. hoi lah dah la kul 1 lebih dah.. aku naik lift semsorang dah mcm2 terbyg.. mase g toilet tu pon aku dah seram sbb org..bkn sbb hantu ke ape.. sbb toilet tersorok.. toilet lelaki dgn perempuan sbelah2 je.. mcm2 kaum ade.. kalau tetibe aku kena tarik ke ape ke mmg tak dgr dek org lah ni... takut weh.. mcm2 hal kan skrg.. dah lah masa aku keluar toilet smlm ada sorang mamat bangla ke india ntah.. dok depan toilet tu.. cepat2 aku jalan laju2.. takut2..

Ok.. berbalik pada parking tadi..mmg dah jauh sgt berubah PPUM ni..parkign makin byk.. dan masalah utama tu lah..menggagau cari jalan keluar... gila bersimpang siur...dan masalah parkign kt PPUm ni dari dulu.. gila kecik lorong2 dia..sape lah yg design tu..mmg byk bekas2 kereta seret kt dinding2 parking tu.. masa nak cari jalan keluar tu dah pukul 1 lebih... ni aku sorang2 ni..mak aku tgu depan emergency tu.. seram senaunye.. ok ni seram hantu hahaha..tu lah byk sgt tgk cerita hantu kt parking kan.. rasakan.. heheheee.. tp buat2 bodo je lah.. lps amek mak aku klu aku tak diet dah ajak dia lepak kt mcd dah keh2.. lapaq.. 

Sampai rumah bg mak aku mkn dlu.. pastu nk mandi lah.. jeng2.. masa nk mandi tu..aku mmg tutup air lah sume.. tgh betul2 kan rambut.. skali kt telinga aku ni mcm ada org tgh harming ke ape ke.. tp sayup.. terus teringat kalau sayur tu dekat lah tu.. kah3.. tp aku buat bodo je.. lantak kau lah..aku nk mandi pastu nk tdo.. dalam rumh sendiri tayah nk takut sgt... mandi2 tgk cerita korea lak kihkih..golek2 kul 3 lebih gak baru tido.. so pagi ni aiislemau... ngantuk... 

Oklah.. akhir kata tatap lah gambar selfie ku pagi ni yg sedang bertabah menahan ngantuk... ntah ape lah yg hitam tepi hidung tu..taik idung kot ekekeke..


Babai

#TGIF

Thursday, 22 May 2014

Hai

Masih di ofis

tatau lagi lah balik pukul berapa ni..sorang2...

Sebabnye kalau hujan dekat sini..mmg aku tak boleh balik..jem plus banjir lagi.. so akan tidur je la di ofis..

Takut jugak sorang2.. tp nak buat mcm mana kan.. hadap je la.. nak berborak pun takde kwn hu..

Lama tak mengomel..aku dah hilang kemahiran menulis panjang2 kot.. walaupun aku byk typo kan hehe.. 

Life ttp mcm biasa.. takde beza..pergi kerja balik kerja..boring kan.. hadap je lah..sampai bila tak tahu.. eh mesti lah smpi bebila kan.. tak kan tanak keja.. 

Hari tu kawan aku bawak keledek dari cameron..ya Allah rindunye cameron... sedap nak mampos keledek tu.. walaweh... nak g cameron.. heret sape2 yg nk pergi nnt... 

Aku dah tak tau nk taip ape dah..walaupun banyak benda nak cerita tapi seakan mati niat tu... seakan merajuk jari2 aku dari terus menaip..cey.. 

Oklah.. aku nk lepak mana ni..semua arah balik jem.. ok takpe.. kita call kawan ajak lepak.. lepak sampai lebam...

Adios amigos..