Thursday, 19 July 2018

Pulau Perhentian Day 3 - 13 April 2018

Dah day 3 dah tajuk pulau perhentian. tp pulau tak sampai2 lg jugak hahahaha

Bangun pagi2..sesiap semua... pakai baju gelombang merah.. Bersatu...bersatu!! hidup Tun! kihkih..

Pagi tu perut kena isi.. sebabnya sebelum naik bot pastikan perut tak kosong.. kena isi lah kan..supaya kalau korang muntah takda lah sesia je muntah2 kosong je.. alang2 muntah biar nasik keluar terus masa muntah..pastu kena kawan sbelah lak kan..pehh puas rasa hahahahahahaha

Tak la.. supaya takde la rasa sebu perut lah angin lah ape lah ..

Kami makan nasik dagang dekat gerai belakang hotel kami.. pehhh sedap siot!!!! rasa menyesal sampai sekrg lah sbb share dgn dierg ni.. apa jadah lah share.. mana lah kewarasan aku time tu.. tak pnh lg aku share2 makanan dgn org nih.. ahahahah.. biase lah takut memerut kan.. tp sungguh lah sedap..gerai org kg je.. rasa makanan bertaraf hotel 8 bintang.. wahh melebih tak aku ni?


 


Tukang order kak sri lah..kiterg menunggu dengan sabar je makanan sampai ke meja.. 


 


Nasi dagang kongsi 4 orang.. mcm2 dia jual.. ramaiiii!!.. so kena awal lah . 




Kami yang ceria.. eh tp nomie nmpknya tak ceria tu..napi mie? ada masalah ke? meh cita dgn adik meh?

Kami amek agent ke perhentian ni..pakai Perhentian People.. korang search je dekat insta ok.. best. tip top! recommended...

Sbelum naik bot.. kiterg telan dulu ubat muntah.. takut gak muntah kan.. mane lah tau. naik speedboat lak tu.. masa tu hari Jumaat..ramai yakmat umat hoi!!!..




Boat2 tengah menunggu.. agak kebosanan gak menunggu masa tu.. ramai org.. panas.. tempat duduk takda.. terpaksa duduk dekat lantai je.. Dalam pukul 9.30 ke 10 baru kiterg dapat naik boar kiterg tu.. life jacket di lupa jangan.



Yey dah naik boat.. aku ingat kan lama lah naik boat ni..kejap je dalam 20 minit.. ku bayangkan 45 minit ke..






Kami dah smpi yey..




Kami lagi

Dan lagi

Dari jeti ke hotel tu letih tak jauh mana sbelah je. tp menapak sikit naik tangga kihkih.. 

Urusan check in semua cepat je setel sbb bilik pun dah ada.. tak menunggu lama.. kami dapat masuk bilik..







Bilik besar ok.. puas hati kt bilik. cuma tak puas hati aircond tak sejuk.. sad!..

Kiterg duduk dekat Sharila resort .. Dekat Pulau Perhentian Kecil.. cuma malam agak sunyi sikit la..

Kami berehat2 sebentar.. lepaskan penat.. baring2 golek2.. sementara nak tunggu aktivit kami yang pertama di pulau perhentian ni. iaitu hiking ke kincir angin.. 




Kami di depan salah satu resort yang berada dekat situ..

Guide kami nama Hafiz.. hari tu dia tak berapa sihat tapi gigih jugak bawak kami hiking naik atas sana..



Oh ye.. kami pergi dengan adik dan kawan2 kak sri jugak.. so ramai lah kami..

 

Perjalanan ke kincir angin ni ambil masa dalam 45 minit ke 1 jam jugak untuk sampai ke sana.. sesiapa yang takda stamina tu tayah naik lah hahaha.. takut pancit.. tp sbenarnya santai2 je tempat dia.. ada lah 1 2 tmpt yang membukit sikit.. tp tetap penat lah... time turun santai lah..siap boleh lari2 lg.. 

Bila korang dah sampai..segala penat lelah korang berbaloi lah untuk tgk view yg ohsem camni..








Saya sudah sampai..anda bila lagi? hihi.. 


Slamber Blur



Lepas dh puas bergambar kami pun apa lagi.. terus terjah cafe untuk lunch kami..lapar weh!!!!


Mujur makanana2 dia ohsemm..sedap.. puas lah mkn.. dekat sini makanan mmg tak mengecewakan lah.. semua nya sedap!.. alah rindu lak.. 

Lepas tu kami pun balik ke bilik utk berehat kejap. hitea ada jugak situ.. ha tp time hitea je cam tak best makanan sbb mihun dgn kuih ape ntah..keras yakmat.. 

Lepas kyg2 makan..jom turun ke pantai.. 

Banyak gila gambar kat pantai ni..sementara tgk sunset.. mmg thorbaik sunset kat sini weh...


Aku tunjuk 1 gambar je.. lelain tak yah.. tu kt fb semua aku letak.. tp mcm tak letak2 lg tu..ade je dlm folder pc ni..aihh..bila la kerajinan nk up gambar beribu tu tatau lah

Malam tu mandi2 dan terus keluar dinner



Dinner kat sini pun best ... sedap2 makanan dia.. mmg puas hati lah makan kat sini..

Lepas dah kenyang gila.. ayuh! kita tenguk orang main api lak.. ok!!.. tarik nafas .. hembus

Serius shit lah!.. nk pergi tenguk orang main api ni..korang kena mendaki ok... lalu hutan kecil..gelap sunyi.. kena bukak lampu kt henfon.. kalau ramai2 ok lah..kalau tak ramai tayah lah pergi..korang main sendiri je lah api dekat depan bilik korang hahaha.. kiterg pulak lepas melantak..wehhh lahh nk muntah wehhh..mencanak kot naik!.. tp gagah jugak pergi sbb bila lagi nk sampai Perhentian kan..

Dan tempat tummg ramai orang lah... duduk2 atas tikar santai2.. nk mabuk2 pun boleh.. mmg..hmmm..tak sesuai bwk famili kot kt situ.. bujang2 boleh pergi lah.. perhentian mmg ramai melayu lah kan.. mat salih pun ramai gak.. cina tak ramai..india tak nampak langsung..  igt kan nk duduk2 jugak beli kokakola..tapi takde tempat.. 






Henpon tak canggih..so gambar pun x canggih gak.. hihi




Ni je mampu snap.. ikhlas dari lubang hidung kami..




Ok..tutup..malu..



Tak lama pun kiterg kat sana.. kejap je.. sebab kiterg bukan kaki sosial hahahahaha.. kiterg kaki makan dan berenang di perairan tangga je.. so jom balik... 

Balik satu hal lah..tgk famili bawak anak2 kecik..adoyai.. sanggup dierg lalu tempat2 gelap camtu.. menangis melalak bebudak tu.. kiterg lak seram.. laju2 turun.. 

Sampai bawah terus masuk bilik.. esok nk pergi berenang..tak sabarnyaaaa hahahaha.. masuk bilik seperti biasa gaduh dlu sbelum tdo dgn dierg ni..keja kiterg mmg selalu gaduh.. jgn ko letak barang atas katil aku even celak kau.. mmg bising mcm laki kena curik kahkahkah.. 

Oklah.. entry ni pun aku amek masa 2 mgu nk setel.. bab seterusnya tgu lah lg 2 minggu hahahaha

Dari Blog Lama

Aku ni banyak blog..setiap email ada blog.. ntah hape2 ntah..kecelaruan..  entry dalam blog carilahkusayang ni aku transfer dari blog shahima.. so blog shahima ni sikit je yg tinggal.. 

Skrol2 baca2.. nampak entry ni.. entry beberapa hari selepas ayah aku meninggal...

Simpan kat sini entry ni.







Wednesday, 11 July 2018

Pulau Perhentian Day 1 & 2 - 11&12 April 2018

Percutian ke Pulau Perhentian dah lama kami rancang.. hampir setahun...
So mari lah membaca kisah percutian kami ke sana.. sebelum aku hilang ingatan...

Kami akan masuk Pulau pada Jumaat pagi.. flite ke Kota Bharu kami ambil pagi.. so disebabkan atas faktor nnt takda sapa nk hantar kami ke airport pada pagi2 Khamis tu maka kami tidur dulu dekat hotel yang berdekatan dengan KLIA..

Pagi tu sesudah subuh kami dah gerak ke Airport. hotel kami duduk tu dia ada sediakan khidmat ke KLIA 2..




Tudia..kami berempat.. imbas memori ke Langkawi tahun 2016. berempat jugak..


Flite pukul 10.00 am..  saja sampai awal sebab nak breakfast dlu dekat airport.Seperti biasa jugak..kopitiam.. dan seperti biasa jugak menuku..wantan sup hahaha..

Aku kalau travel..mmg aku tak mkn pedas,, sbb aku kenal perut aku ni. dah hidup bersama 38 tahun kot kau.. makan je nak memerut.. tak dpt byk sikit pun jd aaahhhhh kahkah.. stress okeh!..

 

Lapar lak tgk menu2 kami ni .. aihh..tolo tuuuu!!!

 Salah satu gambar daripada 400 keping yg kami snap hanya di meja makan ni je... 


Sebelum sampai ke gate kami dah tentu jugak lah duit akan habis beberapa keping jugak..menyinggah elianto beli perfume..lipstick dan ntah hape2 lg..





  Dierg bertiga 1 row.. aku tercampak sorang2 kt depan.. 



Layan perasaan sambil tgk awan.. sambil bernyanyikan lagu riang..

Dalam pukul 11 lebih camtu kami pun sampai ke Kelantan.. yey!!. kali ke tiga aku sampai Kelantan.. ke kedua.. haha lupa dah.. 

Misi pertama sampai Kelantan lepak dekat pasar Siti Khadijah tu.. nk makan.. ntah la tak kyg2 agaknya mereka ni.. padehallllll..aku yg paling byk mkn!.. hello.. no diet if u go to Kelantan ok..Terengganu oso.. Selangor oso ..whereever oso lahhh ahahahahaha


Kami naik grab.. kakak cina amek kami.. kami duduk belakang.. biarkan kak sri duduk depan.. dia rajin berborak.. biarkan kami yg pemalu ni duduk berlakang senyap2.. 
 



Pasar Siti Khadijah.. best ohh!!! macey2 ado.. dari basah hingga kering..dari sayur ke emas.. hebak wanita klate ni..panda niago.. ajor la sikik kakok2 pj ni belajar niago wehhhh..kami panda makey jo..tu gemok2 tu.. kahkah.. amende ko ckp ni cimah!.. 

Aku makan ape pun lupa hahahah nasi dagang kot..ke kerabu..adoi laahhh..gambar mane ntah.. hilang!

  

Kita teraa ni..tp dpt telan secubit je..manih sungguh laa..

 

 Dekat 2 jam gak jd gelandangan sementara nk tgu van amek kami ni.. dalam pukul 2 lebih jugak baru van tu sampai pasar ni.. van tu amek kami nk bawak ke jeti besut.. kami akan bermalam di situ dulu sementara nk masuk pulau keesokkan harinya. sempat la kenalan dgn abg2 buah tu. tp mintak sebutir buah haromm dia bg.. limau je bang.. sian kiterg kehkeh.. 

Lps tu ada je org jual air bungkus2 ni..mcm teh ais ke teh o ais ke..sedap weh..

Dalam pukul 2 lebih van kami pun sampai..selesa.. besar.. dari Pasar SK ni ke jeti besut lebih kurang 1 jam .. so dapat lah jugak lelapkan mata sekejap.. sejuk dan selesa.. krohhh!!!!

Dalam pukul 4 kami sampai ke Jeti.. terus ke hotel untuk sambung releks. aku serius la lupa nama hotel tu.. petang tu kami melepak tepi laut tu.. makan Beger.. kena carut dgn kawan aku ape benda dtg sana mkn beger wehhh..mana laksamm..mana nasik kerabuuu..mana nasi dageyyy maneeee maneee hahhhhh!!!..sabarrr!!!




Pling!!! tu nasi kerabu kihkih..

Lepas maghrib ada pasar belakang hotel.. tp mcm segan2 je la pasar tu..manja2 sbb ada la 10 khemah je bukak.. tp oklah untuk kygkan perut.. mmg kyg bangat weh!!..mkn dan mkn... kyg hamat... 

Aku lupa tdo pukul berapa malam tu.. awal jugak kot kan kita tdo..ke kita membawang sampai ke pagi hah?? lupa lahhh... sbb esok pagi2 nk ke jeti dah.. nk masuk pulau dah..yak yak yey!!!... 

Ok.. Sambung bahagian ketiga nnt.. moga ada kerajinan ku esok!.. nk balik dah jap lg.. dulu2 ada lappy senang je update blog kt rumah..skrg ni pakai hp mmg tak la.. alah mcm nk beli laptop lak.. saje saje.. nk buat main solitare !! 

Oklah... jumpa lagi..

Babai!


Tuesday, 10 July 2018

Mak!


Mak aku dah 105 hari tinggalkan kami.. kejap je masa berlalu..

Orang tenguk aku tenang je.. tp dalam hati aku ni bergelodak perasaan aku.. 

Sampai sekarang aku selalu tercari cari mak aku.. mak aku pergi mana.. oh balik kampung. eh tapi lama nya.. kemudian baru aku boleh berfikir balik.. mak aku dah dah takda.. dan mak aku tak kan balik lagi.. 

Kalau aku pergi mana2..makan tempat best2 ke.. mesti selalu terdetik dalam hati.. nnt nk bwk mak aku.. dan kemudian aku akan teringat..mak aku dah takda.. 

Aku rindu nk suap dia makan.. nk sediakan makan minum dia.. nak sediakan ubat2 dia.. suapkan dia ubat.. tadah muntah dia.. urut dia.. kita sebagai anak kadang mengeluh jugak. dan itu adalah satu benda yg menghantui aku smpi skrg..rasa bersalah pernah kata tidak di atas apa yang dia pernah suruh aku buat.. ampunkan ima mak..

Rutin setiap bulan dulu..aku akan bawak dia ke klinik kerajaan. aku akan parking jauh.. sebab parking mmg susah kt situ..dan aku akan tolak dia dengan wheelchair dia.. nak naik klinik mcm berbukit sikit.. dan aku akan amek lajak dari jauh.. sbelum lajak aku akan ckp 'mak ready' dia akan berzikir supaya kiterg berdua tak kan tergolek balik ke belakang hahahah.. dan aku selalu cakap dekat mak aku.. tu sebab ima selalu pergi gym.. tak sesia kesadoan tangan ni hihi.. 

Aku rindu semua itu sebenarnya.. 

....

Masa ayah aku pergi dulu.. amek masa bertahun jugak untuk aku redha.. sebab semua benda aku akan cerita dgn ayah..dan bila ayah pergi mengejut ibarat separuh jiwa aku pergi.. dan bila Allah amek mak aku, juga dalam keadaan mengejut... kosong terus jiwa aku.. dengan ayah, aku bercerita semuanya tentang diri aku.. dengan mak, aku tempat mak untuk mengadu segalanya.. mcm2 kami tempuh berdua.. menangis sama2..gelak sama2.. pendam perasaan sama2.. kami berdua pernah lalui saat yg sukar dalam hidup kami.. mcm mana mak aku tenangkan aku..dan aku tenangkan mak aku.. mcm mana kami survive dlu ... 

Aku dah hilang keduanya.. dan segala perasaan emosi aku.. dan kisah-kisah yang berlaku dekat aku.. aku bercerita dengan diri aku sendiri.. aku perlu kuat dan teruskan tersenyum.. moga aku terus diberikan kesihatan yang baik untuk aku lalui semuanya ni sehingga aku pun pergi dijemput nnt.. 

Mak pernah cakap dengan org2 terdekat dia. dia paling risau bila dia dah takda nnt siapa yang nak jaga aku.. aku hidup sorang sorang aku.. aku sbenarnya pun risau dengan diri aku haha.. tp bg aku, Allah adalah sebaik2 penjaga.. 

Semoga Allah ampunkan dosa dosa mak dan ayah aku.. tempatkan mereka di kalangan hamba hambaMu yang beriman ya Allah. Amin. 



 











Monday, 22 May 2017

Tuhan Berikan Aku Cinta




Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa


.......

 

Thursday, 27 April 2017

Hiking Di Hutan Pendidikan Bukit Gasing

Hiking...

 


Niat nak pergi hiking dekat bukit gasing ni dah lama.. tapi tak terpergi2 lagi.. ada je agenda kami..iaitu agenda malas tdo kt rumah terbongkang atas tilam pelok2 bantal lagi best kahkah.. 

Satu hari yang indah dan rajin tu kami pun decide nak pergi.. kami tu aku dgn iu je lah.. ajak kemain ramai tapiii semua org malas nak pergi.. finee fineeee... 

8-04-2017

I.u amek aku dekat rumah dalam pukul 7.30 pagi camtu.. kami tatau tmpt tu dekat mana.. tapi kami tau la mmg dekat dari rumah kami..dalam 10 minit je camtu..ikut waze je.. 

Kawasan hutan ni kawasan org ado2 lah..kayo2 semuanya.. masuk lah kami ke kawasan situ.. tenguk2 je dah jem.. woahhh!! ramai gilos.. berpusing jugak nak carik parking.. mujur dapat parking jugak.. 

Kami jugak tak pernah tau cana nk tuju ni.. dari pembacaan blog orang ramai dierg kata redah je..ikut je orang..sebab mmg ramai yang masuk hutan tu.. hutan manja2 gitu.. 

Dah parking kami pun berlari2 lah ikut satu group nih.. saje join.. ye lah tatau jalan kan.. bila dah masuk.. ada dua trail..kiri akan naik tangga..terus kami tatau ke mana.. ok.. ikut je group tadi..dierg ke kiri..


Ni trek ke kiriapeni naik tangga nih..tinggi siottt hahahaha..mengah wehhh... hidung kembang kempis wehhh.. tapi kami gagah jugak utk naik..tak kan nk mengalah kan.. ni sebab dah lama tak eksesais lah ni..so kesemputan tu mmg akan timbul lah.. 

Sampai je atas group tadi pon mcm dh berpecah2 lak..ntah sapa2 lah kami ikut kami pun tak tau..

 

 Ok kita rehat jap.. depan ni ada peta tenguk jap peta.. masa ni aku terduduk ni sebab dapat satu berita dukacita sikit... terus rasa longlai kaki melangkah kahkah


Dah penat berjalan kita rehat dekat sini pulak..dekat mana kami pon tatau.. tapi ramai lah org lalu lalang.. tujuan kami nak cari jambatan gantung..
 

lenggang lengguk


yey.. jmpe jambatan gantung.. apalagas. moh ler selpiaq satu kali



Kehkeh

Bila dah puas selfie.. kami hilang arah dah mana nak pergi.. tanya org pastu dia cakap kalau lalu sini terus jalan keluar.. eh ehhh betul lah hahaha...terus belakang rumah org.. tp kena jalan kaki jauh sikit lah ke tempat kami masuk mula2 tadi.. tadi sepanjang jalan kaki tu kiterg lalu lah rumah2 banglo dekat situ.. ya rabbi besar yakmat korang ni keje ape hah?? haha

Sebelum balik rumah lepak emkop dlu..iu nk betulkan jam tangan dia.. lepas tu lepak2 dekat starbak dlu pekena green tea.. 

Dalam pukul 11 lebih dh smpi rumah.. 

So kalau korang nak hiking dalam ni just amek masa 2 jam je.. 

Hari isnin hari tu iaitu 24hb sempena pertabalan agong kami naik lagi ..kali ni kami amek trail yang terus hari tu.. ke kiri naik tangga..no no noo..takmau! penat.. misi..mencari jambatan satu lagi tu.. celah mana ntah.. mungkin jalan yang terus ni kata kami..Kami ikut org jugak..

jalan punya jalan punya jalan..eh ehh makin mencanak lak jalan ni u.. takpe..jalan punya jalan lagi..eh ehhh apenih makin tinggi ni.. hoiii penat siottt!!!mencanak naik eh.. keluar la napas kerbau semua kt idong.. kahkah.. tapiiiii bila dah sampai tmpt di tuju...



Yeahhh!!! aku penah baca org review psl pencawang ni... sampai jugak aku di sini.. yehaa!!..


Nyamuk banyak kat sini..korang pusing keliling dan akan nampak pemandangan yang ini pulak..


PJ kesayangankuuu!! walau memula blur kt mana ni wehh haaa mane ni manaa manaa!!!



Lama gak kami lepak kt sini.. lain kali kalau nk datang bwk lah nasik lemak ke apa ke.. sedap makan mengadap pemandangan yang indah..insyaAllah 3 bungkus selamba je kehkeh..



 Lompat satu kaliii..satu kali apa..berkali2 sampai sakit pinggang aku... 

Bila dah lepak2..pastu dah blur jugak ni..nak keluar ikut mana ni.. masa kt depan td ada nmpk orang keluar dari satu tempat..aku rasa dekat situ lah jalan keluarnya.. 

Bila dah jalan keluar tu..eh eh.. ni jalan keluar ke jalan raya.. baru nk lalu situ tapii ada anjing besarrr!!.. 

Sebelum kiterg ikut satu couple tu.. tp tetibe dierg masuk balik dalam hutan..kami tanak..tu yg dah nampak anjing..eh eh polo je lah couple tadi.. 

Bila dha masuk..couple td dh hilang.. iu kata ikut je jalan tiket2 ni (ada tiket2 bertaburan..mungkin ada org buat tanda jalan keluar sebelum ni.. turun punya turun..ek elehhh.. 10 minit je dah sampai puntu gerbang balik.. tak adventure betol time balik.. time pergi kemain mongah..40 minit baru sampai puncak tu..ada jalan short cut rupanya... 

Kami naik dalam pukul 7.20..sampai pencawang pukul 8.00am..keluar dari situ dalam 9 lebih.. kejap je kan..

Ada byk trail sebenarnya..lepas ni ikut jalan lain lak.. mungkin yang lagi jauh lah.. byk tmpt tak pergi.. ada anak sungai..jambatan tu.. taman ape lg ntah.. tu next time..so sapa nak join nih? moh le..minggu depan.. 

Oklah.. kalau rajin aku update lagi..

Babai!


Pulau Perhentian Day 3 - 13 April 2018

Dah day 3 dah tajuk pulau perhentian. tp pulau tak sampai2 lg jugak hahahaha Bangun pagi2..sesiap semua... pakai baju gelombang merah.. ...